Interna kravet på Lööf: ”Får inte luta sig tillbaka”

Publicerad 2019-09-25

Här är det interna kravet på Annie Lööf inför Centerstämman.

Partiet måste öka takten i sitt förändringsarbete för att kunna fortsätta att växa.

– Det finns en risk när man gjort så här fantastiska valresultat att man lutar sig tillbaka, säger Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter.

I morgon är det dags för Centerpartiet att samlas för partistämma i Karlstad. Där ska ombuden fatta beslut om vilken politiskt riktning som ska gälla framåt.

Det är ett välmående parti som möts under Annie Lööfs ledning. I förra årets riksdagsval fick man sitt högsta stöd på 30 år och i maj följde man upp med sitt högsta resultat någonsin i ett EU-val.

Samtidigt agerar man i en ny roll, då man efter Alliansens död har ett budgetsamarbete med regeringen och Liberalerna.

”Det finns en risk”

Men för att kurvan ska fortsätta att peka uppåt måste förändringsarbetet öka i takt. Det slår Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael fast inför stämman.

– Det finns en risk när man gjort så här fantastiska valresultat att man lutar sig tillbaka. Det får vi absolut se till att vi inte gör, säger han.

Hans förbund har de senaste åren varit en frispråkig aktör i partiet och man var de enda som öppet krävde att C-ledningen skulle släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister och inte Stefan Löfven (S).

– Läget i partiet är väldigt bra. Samtidigt har vi som alla andra partier efter valet en helt ny roll att spela. Den här mandatperioden kommer forma den rollen, så det är ett par frågor som hänger i luften.

– Det handlar om hur man ska förhålla sig till det nya politiska landskapet och vilken roll ens parti ska spela framöver. Det är frågor som alla åtta partier måste tänka på.

Tar strid med ledningen

Inför stämman har Centerstudenter gjort flera utspel om hur man vill att C-politiken ska förändras. Man kommer bland annat ta strid med partiledningen om slopat alkoholmonopol.

Det handlar bland annat om att partiets ekonomiska politik inte hänger ihop och riskerar att bli orättvis. Man vill dessutom se en förändrad biståndspolitik.

–Vi försöker lyfta frågor och en diskussion på stämman kring alla våra områden. Även om vi har en bra politik finns det ett egenvärde i sig att kunna ompröva den och förnya sig efter ett så historiskt valresultat. Vi har förslag inom ekonomisk politik, internationell politik, klimatpolitik och rättspolitik.

Habtemichael. som också är kommunalråd i Alliansstyret i Göteborg, vill att Centern ska fortsätta vara ett tydligt borgerligt parti. Han säger att hans förbund har en bra relation till de andra studentförbunden i de gamla Allianspartierna.