Röda flaggor för Löfven i Umeå

avAnette Holmqvist

UMEÅ. Röda flaggor som tidigare anklagats för att föra tankarna till Sovjet hälsar Stefan Löfven välkommen till Umeå på första maj.

Flaggorna har satts upp av Socialdemokraterna – på kommunens flaggstänger.

– Vi gör så varje år, säger Alejandro Caviedes, ordförande för S i Umeå.

första maj har Socialdemokraterna på orten tagit för vana att bekosta helröda flaggor utan loggor längs stadens broar.

– Det är våra flaggor, alla föreningar har möjlighet att betala för att göra så. Vi gör det varje år till första maj, säger Alejandro Caviedes.

Men man flaggar inte bara. Partiets ungdomsförbund SSU brukar dessutom sätta upp röda vimplar på olika ställen i staden på arbetarrörelsens högtidsdag.

Sovjetkritik

De röda flaggor som hälsar Löfven välkommen rörde för några år sedan upp starka känslor i Umeå.

1 av 12 | Foto: Björn Lindahl

– Man får känslan av att man hamnat i nån sorts Sovjetstat, sa kristdemokraten Birgitta Nordvall till Västerbottens Kuriren 2017.

Sedan dess har dock känslorna svalnat och i kommunen har man gått genom vilken policy som ska gälla för flaggningen. Nu står det fritt för föreningarna att hyra in sig.

Önskar löften om vägar och LSS

Att statsminister Stefan Löfven i år håller sitt tal på orten är S-ordföranden i Umeå mycket glad för. Han hoppas både på storpublik – och löften från partiledaren.

– Jag skulle gärna vilja höra att staten vill se en mer rättvis fördelning av anslagen till vägbyggen, det gäller för hela Västerbotten. Men också vad staten gör i LSS-frågan. I dag håller Försäkringskassan på att lämpa över ansvaret på kommunerna, säger Caviedes.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM