Norska ministerns svar till Ygeman: Städa upp ditt eget land

Publicerad 2019-08-13

Det svensk-norska ministerbråket fortsätter.

Sylvi Listhaug tänker inte ta några råd från Anders Ygeman – och uppmanar honom att skapa lag och ordning i Sverige igen.

– Jag rekommenderar Ygeman att städa upp sitt eget land innan han undervisar Norge, säger hon.

Den norska ministern Sylvi Listhaug, svarar nu på Anders Ygemans uttalande om högerextremism i Norge.

– Vi tar inte några råd från Sverige, som har en dokumenterat mycket större nynazistisk miljö än Norge. Vi tar heller inte några råd från Ygeman eller andra svenska politiker som i tio år har stuckit huvudet i sanden och inte vågat diskutera invandring och dess konsekvenser, säger hon.

Listhaugs svar kommer efter att Ygeman uppmanat Norges statsminister Erna Solberg att ”se sig själv i spegeln” när hon utnämnt Listhaug till minister igen. Listhaug fick sluta som integrationsminister förra året efter att ha anklagat socialdemokratiska Arbeiderpartiet för att bry sig mer om terrorister än om norrmäns säkerhet.

Fick komma tillbaka till regeringen

I maj tog hon åter plats i regeringen, denna gång som äldre- och folkhälsominister.

Ygeman kallar Fremskrittspartiet för ett högerpopulistiskt parti, vars statsråd genom uttalanden bidragit till en växande högerextremism. Ygeman anser också att terroristen Anders Behring Breiviks tid i Fremskrittspartiet bidrog till att han radikaliserades. Breivik var engagerad i partiet och dess ungdomsförbund mellan 1997 och 2007.

Sylvi Listhaug delar inte bilden att partiet bär ansvar för en växande högerextremism.

– Det som hände den 22 juli 2011 var det värsta som hänt i Norge sedan andra världskriget. Massmördaren lämnade vårt parti många år före det eftersom Fremskrittspartiet var alltför sansade.

Ta itu med ”det svenska tillståndet”

Sylvi Listhaug uppmanar Ygeman att ta itu med ”det svenska tillståndet”. Ett begrepp som används i Norge för att beskriva problem med invandring, en misslyckad integrationspolitik som leder till våld och laglöshet.

– Det är hög tid att svenska politiker stoppar det svenska tillståndet och får tillbaka lag och ordning.

Aftonbladet har sökt Anders Ygeman. Hans pressekreterare hänvisar till en kommentar som han gav tidigare under tisdagen.