Hat och hot mot ungdomsförbunden: ”Går i fel riktning”

Publicerad 2018-06-17

Hemliga möteslokaler, överfallslarm och unga politiker som ger upp.

Aftonbladets artikel om hat och hot mot Sveriges ungdomspolitiker ger en mörk bild.

– Utvecklingen går i fel riktning, säger Alice Bah Kuhnke, demokratiminister (MP).

Aftonbladets Peter Kadhammar har talat med företrädare för Sveriges ungdomsförbund.

MUF-ordföranden Benjamin Dousa säger att han får hot varannan vecka.

Miljöpartisten Aida Badeli skrev en debattartikel och fick höra att hon och medförfattarna var ”arabhoror, negerfittor och borde våldtas”.

SDU:s ordförande Tobias Andersson säger att han ofta blir knuffad, provocerad och filmad på stan och har burit personlarm sedan han var 19 år gammal.

Flera ungdomspartier uppger att det är självklart att man inte kan ha partilokaler på markplan, och de vill inte skylta med partitillhörigheten på dörrarna.

”Skrämmande utveckling”

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke reagerar på Aftonbladets reportage.

– Det faktum och den utveckling som har pågått under längre tid, att allt för många unga politiker utsätts för hat och hot och att allt för många dessutom lämnat sina förtroendeuppdrag, är en skrämmande utveckling, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Även om riksdagspolitiker också är utsatta så visar studier att de lokala politikerna har det svårast, säger demokratiministern.

– Vi ska veta att de flesta politiker i vårt land är frivilliga, därför att de känner ett stort ansvar för sin kommun eller region. Frågan är ju vilka sorts människor vi får som orkar bära dessa uppdrag.

Vad tror du?

– Det finns en risk i att det antingen blir en sorts elit, som aldrig är i kontakt med verkligheten och skyr möten med medborgarna. Eller att det inte blir människor som har empati, som känner med, som vill brottas med de svåra frågorna. Det kan ju ta en ände med förskräckelse. Och det var just därför vi arbetade fram den handlingsplan mot hat och hot som vi presenterade för ett år sedan.

Hoten ökar

Alice Bah Kuhnke säger att Sveriges kommuner och landsting (SKL) varit en viktig samarbetspartner för regeringen under mandatperioden. Sedan behöver polisen ha rätt resurser och värdegrundsarbete bedrivas i skolan, säger demokratiministern.

– De studier som vi beställt bland annat från Göteborgs universitet visar ju att hoten ökar. Så oavsett vilken regering vi har efter valet i september kommer vi behöva arbeta vidare utifrån den handlingsplan vi lagt fram, utveckla den och investera än mer kronor och engagemang i de här frågorna.

– Jag förutsätter att majoriteten av alla politiker i vårt land förstår vikten av att unga människor vill engagera sig partipolitiskt och orka ta sig an det finaste uppdrag man kan ha – att vara förtroendevald, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Följ ämnen i artikeln