Chocksiffran: 40 000 sjuksköterskor har lämnat landstingen

Publicerad 2018-04-23

Vården skriker efter personal, samtidigt har 40 000 sjuksköterskor lämnat landstingen.

Ska vårdkrisen lösas måste de tillbaka – och de ska kunna dubbla lönen under sitt yrkesliv, kräver facket.

– I dag dör patienter för att det saknas specialistsjuksköterskor, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Sineva Ribeiro leder ett fackförbund som organiserar landets 114 000 legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

De är nyckeln till att lösa vårdkrisen, hävdar hon.

– Det blir lite konstigt när ni i media skriver att vårdplatser saknas. Det finns massor med vårdplatser. Men du har inte personal att bemanna dem.

”Vi tillåter att du dör i väntan på vård”

Hon beskriver vården som en kedja. Bryts en länk i den är det patienten som drabbas.

– Du får inte ens en diagnos för att det saknas biomedicinska analytiker. När du väl får det dröjer operationen för att det saknas operationssjuksköterskor. Vi tillåter att du dör i väntan på vård i Sverige.

Hur många som dör exakt är oklart. 3000 dödsfall per år kom Socialstyrelsen fram till i en rapport från 2011, enligt Sineva Ribeiro. Sveriges kommuner och landsting (se faktaruta), som använder större underlag uppskattar antalet dödsfall till 1500 årligen.

– Jag har länge efterfrågat en exakt siffra på antalet dödsfall. Det är märkligt att ingen myndighet vill ta fram den. Men vi vet att 100 000 skadas i vården årligen.

40 000 har valt bort landstingen

Ska de siffrorna vända neråt måste fler arbeta i vården. Det stora problemet att cirka 40 000 utbildade sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor inte arbetar åt landstingen. En stor del jobbar åt privata vårdgivare, andra har sökt sig till Försäkringskassan, försäkringsbolag eller sadlat om helt.

– Man tycker inte att arbetsgivaren uppfyller sitt arbetsgivaransvar. Man känner att man inte kan ge en god och säker vård. Man vill inte bli sjuk av att vårda andra.

Enda sättet att få dem att återvända till vården är att erbjuda bättre arbetstider, bättre arbetsmiljö och framförallt bättre lön, menar Vårdförbundets ordförande.

Lönen måste dubblas

I dag får en nyutexaminerad sjuksköterska 25 000 när hon börjar jobba. Hens kollega som pensionerar sig som specialistsjuksköterska gör det med en lön på 33 000 kronor.

– Du ska kunna dubbla lönen under ditt yrkesliv. Lönegapet måste bli större.

Ett annat krav att är sjuksköterskorna ska få en sin specialistutbildning betalad av arbetsgivaren – precis som läkarna.

Den professionsmiljard som regeringen öronmärkt för att ge möjlighet till specialistutbildning av sjuksköterskor har inte vänt den negativa trender.

Vård i världsklass – om du är riktigt sjuk

– Landstingen använder professionsmiljarden till annat. Oftast vet de inte ens vad pengarna har gått till. Under de senaste 20 åren har vi sett att antalet specialistsjuksköterskor ständigt har minskat.

Allt är inte nattsvart. Även Sineva Ribeiro skriver under påståendet att vi har vård i världsklass i Sverige.

– Men det är när du är riktigt, riktigt sjuk. Dock finns en del brister. Idag måste du åka utomlands för att föda, idag blir personalen sjuk av att vårda sjuka. Det måste åtgärdas, säger Sineva Ribeiro.