Regeringen utreder moderniserad arbetsrätt: ”Backar 50 år”

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-04-25

Regeringen tillsätter nu särskild utredare för att utreda en modernisering av arbetsrätten, som Aftonbladet kunde avslöja i går.

Frågan om att göra det lättare att säga upp anställda är mycket kontroversiell inom Socialdemokraterna och LO.

– För mig är inte det här en modernisering av arbetsmarknaden, det är att backa tillbaka 50 år i tiden, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

I går kunde Aftonbladet avslöja att regeringen inom kort skulle presentera den särskilda utredare som ska se över en moderniserad arbetsrätt, den omdiskuterade lagen om anställningsskydd.

Frågan var en central del i de samtal mellan regeringen och C och L som ledde fram till det 73-punktsprogram, Januariavtalet, som togs fram och som ligger till grund för Löfvens regering.

I dag meddelade regeringen att en utredare nu tillsatts, justitierådet Gudmund Toijer.

Inte populärt i arbetarrörelsen

Utredningen, som ska vara klar i maj nästa år, har fyra deluppdrag i direktiven. Det handlar om utökade undantag för turordningsregler i LAS, stärkt arbetsgivaransvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga, lägre kostnader för mindre företag vid uppsägningar samt en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor.

Frågan om moderniserad arbetsrätt är mycket kontroversiell inom Socialdemokraterna och LO och kommer bara dagar före arbetarrörelsens stora högtidsdag, 1 maj.

Tobias Baudin, ordförande i LO:s största fackförbund, kvinnodominerad Kommunal, är mycket kritisk i dag.

– För mig är inte det här en modernisering av arbetsmarknaden, det är att backa tillbaka 50 år i tiden.

Han menar att utredningen är ”skriven för att gynna arbetsgivarna”.

– Man är tydlig med att förslagen ska utarbetas för att göra tydliga undantag i turordningsreglerna, man ska ta fram förslag på hur det ska bli billigare för arbetsgivare att säga upp anställda men när det gäller vår viktigaste fråga, att skapa trygghet för individen på arbetsmarknaden, då behöver man inte ens komma med förslag. Där räcker det med att man ska överväga sådana förslag.

Även inom TCO är besvikelsen stor.

– Regeringen begår ett stort misstag när de minskar tryggheten för arbetstagarna. Detta löser inte något av de stora problemen på arbetsmarknaden, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef i ett pressmeddelande.

Jubel i C och L

Inom Centerpartiet är man i dag jublande glada. Partiet drev frågan hårt i förhandlingarna under regeringsbildningen.

– Det här är en historisk vändpunkt för den svenska arbetsmarknaden. (C) har fått en S-ledd regering att fatta beslut om direktiv för en förändrad arbetsrätt. Idag tas de första stegen för en tryggare och mer flexibel arbetsmarknad, skriver Annie Lööf på Twitter.

Även Liberalerna är nöjda:

– Vi vill att fler ska få ett jobb och ökad frihet, även de som i dag står utanför arbetsmarknaden vilket ofta handlar om utrikes födda, särskilt kvinnor. Genom en modernare och flexiblare arbetsmarknad öppnas fler dörrar, säger Gulan Avci, riksdagsledamot (L) och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet i ett pressmeddelande.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Andra kommentarer om utredningen:

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall:

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit är att det är vi parter som ska lösa det här, inte utredaren. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och börja förhandla, tiden är knapp och vi behöver hålla tempo om vi ska hitta gemensamma lösningar att lägga fram till politiken.

– Direktiven är snävt skrivna. LAS omfattar fler frågor där vi skulle vilja se ökad trygghet för arbetstagarna. Exempelvis vid visstidsanställningar och inhyrning. Vi hade även önskat  en skarpare skrivning om starkare incitament för arbetsgivarna om att se till att våra medlemmar får en bättre kompetensutveckling. Men det är det vi nu ska förhandla om.

Martin Ådahl, chefsekonom för Centerpartiet, på Twitter:

– Varför är utredningen om arbetsrätten som kommer nu så viktig? För hundratusentals utanför jobb och för alla småföretag som inte vågat anställa.

Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna, i pressmeddelande:

– I dag är det svårt, dyrt och förknippad med stor osäkerhet för den arbetsgivare som vill säga upp en medarbetare på grund av personliga skäl. Att man ser över de bestämmelserna är en avgörande del i att förbättra företagsklimatet.

Jan Björklund, partiledare (L) på Twitter:

– Vi driver fram ett mer liberalt Sverige. Stel arbetsrätt ska bli mer flexibel.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, i ett pressmeddelande:

– Jag anser att utredningen bör slängas i papperskorgen. Vårt problem i Sverige är brist på kvalificerad arbetskraft och när vi behöver fokusera på det är det här helt fel väg att gå.