Moderaterna attackerar Löfven om migrationen

”Totalt haveri”

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna befarar att de pågående partisamtalen om migrationen kan leda till ökad invandring.

Och man ifrågasätter Stefan Löfvens uttalanden i frågan.

– Statsministern slinker än hit, än dit i denna ödesfråga för Sverige, säger Maria Malmer Stenergard, talesperson i migrationsfrågor (M).

Hittills har riksdagens åtta partier träffats två gånger för att diskutera hur svensk migrationspolitik ska utformas framöver. Den 16 december är det dags igen.

Men redan nu gnisslar det kring vad samtalen kan leda till.

Flest tillstånd

Moderaten Maria Malmer Stenergard befarar att kommitténs arbete kan ge generösare regelverk igen. Något hon menar är helt fel väg att gå.

– Vi är inte på de nivåer vi var 2015 men vi befinner oss fortfarande på väldigt höga nivåer. Under förra året var Sverige det land i Europa som beviljade näst flest uppehållstillstånd på asylgrund sett till befolkningsmängd, säger hon.

Foto: Jessica Gow/TT
Moderaten Maria Malmer Stenergard är orolig att lagstiftningen kring migration ska bli mer generös igen.

– Det har skett samtidigt som vi under väldigt lång tid har haft hög invandring, vilket lett till stora problem med segregation, utanförskap och kriminalitet.

Enligt Malmer Stenergard är det av största vikt att Stefan Löfvens parti håller emot i samtalen i kraven från Vänsterpartiet och till viss del Miljöpartiet, om en amnesti för ensamkommande unga.

– Socialdemokraterna sitter i regering med MP och har fram till nu låtit dem styra, trots att S innan valet sa att de ville ha en stram invandring och volymer i nivåer med övriga Europa.

”Totalt haveri”

Maria Malmer Stenergard ger sig dock också på Stefan Löfven själv.

Hon menar att statsministern på bara några veckor gett olika besked om hur han ser på svensk migrationspolitik.

– Det är ett totalt haveri. I oktober sa Löfven att vi behöver färre asylsökande och en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Några veckor senare säger han att vi nu har en hållbar migrationspolitik. Mig veterligen har inte ett kommatecken ändrats i svensk invandringslagstiftning under den tiden.

Foto: Stina Stjernkvist / TT
Statsminister Stefan Löfvens (S) migrationspolitik är ett haveri, enligt moderaten Maria Malmer Stenergard.

Håller inte med

Rikard Larsson, migrationspolitisk talesperson (S), delar dock inte alls Malmer Stenergards uppfattning.

– Jag tycker inte att Stefan Löfven svajar i sina besked. Våra utgångspunkter är att svensk migrationspolitik måste ses i ett sammanhang av EU:s migrationspolitik. Vi kan inte fortsätta att ta ett större ansvar än andra EU-länder.

Därmed vill S ligga kvar på en stram nivå i enlighet med den tillfälliga lagstiftningen från 2015, framhåller Larsson.

– Vi ser inte att det finns några förutsättningar för att öppna upp för en generös flyktingpolitik.

Ingen amnesti

Någon amnesti är heller inte aktuell för Löfvens parti, enligt Rikard Larsson.

– Asylprocessen och asylansökningarna är individuella ärenden och där ska varje individ prövas utifrån sina egna skäl. Det gör det väldigt svårt att se att man ska ha några generella amnestier.

Publicerad: