Talmannen börjar förbereda för nyval: ”Beklagar det”

Stefan Löfven nedröstad som statsminister i riksdagen

Publicerad 2018-12-14

Riksdagen röstade som väntat nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

Fler än hälften av ledamöterna, totalt 200 personer, tryckte på röd knapp för talmannen Andreas Norléns förslag.

Talmannen inleder nu förnyade samtal med alla partiledare – och börjar förbereda för nyval.

– Om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem, säger Norlén.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I förra omröstningen var det M-ledaren Ulf Kristersson, som röstades ned av riksdagens ledamöter.

På fredagen gick Stefan Löfven samma öde till mötes och röstades ned.

200 sa nej

Fler än hälften av riksdagens ledamöter förkastade talman Andreas Norléns statsministerförslag och röstade nej genom att trycka röd knapp – totalt 200 ledamöter. På förhand hade de borgerliga partierna i Alliansen och SD deklarerat att man skulle säga nej till Löfven.

Ja röstade 116 ledamöter, vilket är lika många som Socialdemokraternas och Miljöpartiets ledamöter tillsammans i riksdagen.

Avstod gjorde Vänsterpartiet, som uttalat att man vill se Löfven som statsminister. Att man avstod förklarar V med sin princip om att enbart rösta ja till en regering där man får inflytande över politiken.

Talmannen tar över igen

Eftersom Stefan Löfven nu röstats ned återgår processen med regeringsbildningen ännu en gång till talmannen Andreas Norlén.

Han avser nu att föra förnyade samtal med alla partiledare, ett arbete som inleds redan i dag och som kommer att pågå under hela helgen.

– Därefter, i början av nästa vecka, återkommer jag med besked om nästa steg i processen, säger Norlén i ett pressmeddelande.

För TT berättar Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist att man precis haft ett möte med talmannen.

– Vi har övergripande diskuterat extra val, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

Förbereder extra val

Talmannen resonerar också om att ett nyval (extra val) nu rycker allt närmare.

– Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem, säger han.

Norlén kommer nu att inleda förberedelser för ett extra val, bland annat genom att samtala med Valmyndigheten i frågan.

Ygeman: Tänk till rejält

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman menar att talmannens fortsatta steg blir viktiga.

– Det här var andra omröstningen, nu har vi två som står mellan oss och nyval. Nu måste talmannen tänka till rejält för att se hur han använder de två försök han har kvar för att Sverige ska få en handlingskraftig regering, säger han. 

Ygeman tycker det är logiskt att Kristersson blir den som prövas i tredje omgången.

– Han har med hjälp av SD och KD fått igenom sin budget i riksdagen. Då är det också naturligt att pröva om det finns ett stöd i kammaren för honom som statsminister.

Kristersson själv vill inte bedöma om hans chanser till att bli statsminister nu har ökat.

– Men det var bra att vi röstade nej, Sverige behöver inte en S-regering utan en borgerlig regering. Jag står till förfogande att göra det om det finns förutsättningar för det, säger han.

Hoppas på Löfven

Jonas Sjöstedt (V) hoppas fortfarande på Löfven.

–  Sannolikt ska det nu återigen röstas om Ulf Kristersson. Det finns en logik i det efter att hans SD-anpassade budget gick igenom nu i veckan. Vi kommer naturligtvis att rösta nej. Jag utgår ifrån att C, S, L och MP kommer att göra det, om de ska hålla sina ord till väljarna. Vilket jag tror att de gör. Sedan är min förhoppning att Stefan Löfven kommer tillbaka i fjärde omröstningen och att vi får en regering, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Stefan Löfven (S)