Interna oron bland S-topparna – kräver att Löfven agerar

Publicerad 2018-05-24

Socialdemokraterna går in i valrörelsen med historiskt låga siffror och kan vara på väg mot ett katastrofval.

En otålig partiorganisation sätter nu allt hopp till att Stefan Löfven omgående går på en rejäl offensiv i välfärdsfrågorna, visar Aftonbladet rundringning.

– Situationen är bekymmersam, säger Patrik Karlsson, S-ordförande i Göteborgsområdet.

Makten är på väg att rinna Stefan Löfven och den svenska socialdemokratin ur händerna. Den senaste tiden har flera opinionsmätningar visat att partiet tappar stöd och att man sjunkit till en historiskt låg nivå.

Senast visade DN/Ipsos mätning att S nu, drygt tre månader före valet, bara har stöd av 24 procent av väljarna. Det är mycket långt under partiets uttalade mål, att öka från de 31 procent man fick i valet 2014.

Samtidigt är Sverigedemokraterna på rejäl frammarsch.

Stödet för S sjunker trots att partiet den senaste tiden presenterat en lång rad löften om vilken politik man vill driva under nästa mandatperiod, bland annat en kraftigt skärpt migrationspolitik.

Aftonbladet har genomfört en rundringning till Socialdemokraternas 26 partidistrikt i landet. 19 har svarat.

Oron över det svaga stödet är stor.

I stort sett alla av de S-ordföranden som svarat har samma förklaring till det svaga stödet. Den handlar om att de frågor som diskuterats de senaste månaderna, migration och brottslighet, framför allt har gynnat SD och inte S.

– Vi har känt under en tid att de frågor som det är lite nerv och känsla omkring, i den tid vi befinner oss, där är det andra partier som väljarna just nu har ett större förtroende för. Det är det som vi har att kämpa med, säger Matilda Ernkrans, ordförande i Örebro län.

”Vi kommer inte fram i bruset”

Conny Kristensen Gahnström, ordförande på Gotland, säger att S inte kommit fram med sin politik ordentligt.

– Vi har en väldigt bra politik men vi kommer inte fram i bruset i massmedia, man hör aldrig det vi har gjort. Tyvärr har vi en minoritetsregering som inte får genom saker i riksdagen och det slår tillbaka mot oss, säger hon.

De utspel som S gjort, framför allt kring migrationspolitiken, har lett till en hård debatt i partiet. Hans Ekström, ordförande i Sörmland, står helt bakom beskeden men menar att den tonalitet som blev inte gynnade partiet.

– Det gjorde att flyktingfrågor och invandringskritiska frågor kom i fokus. Man vet ju att när ett politisk område kommer i fokus gynnas det parti som är mest profilerat inom det området, i det här fallet SD.

Han fortsätter:

– Budskapet uppfattades på ett sätt som gjorde att det fick en annan effekt än det var tänkt. Sedan tror jag att den effekten kommer att klinga av och det kanske i alla fall var nödvändigt att göra de här klargörandena i de här frågorna.

Precis som S-ordförandena är eniga om varför läget är så prekärt just nu är man också överens om vad som behöver göras.

Ingen av dem yppar kritik mot parti- eller valledning. Många säger också att de hårdare besked kring migration och kriminalpolitik som gjorts har varit nödvändiga.

Kräver offensiv

Men samtidigt kräver man nu att Stefan Löfven omgående går på kraftfull offensiv i frågor som rör välfärden, det politiska område där S har högst förtroende.

En sådan diskussion, med en tydligare konflikt mellan höger och vänster, tror man skulle gynna S. Många hoppas att omröstningen i riksdagen den 7 juni, kring vinster i välfärden, ska bli ett startskott för en sådan utveckling.

– Situationen är bekymmersam när det gäller opinionssiffrorna. Nu handlar det om att prata om den politik som vi vill föra och då handlar det om välfärdsfrågorna: sjukvård, skola, barnomsorg och äldreomsorg. Det är den debatten vi måste få ut och det tycker jag inte att vi har lyckats med ännu. Men det kommer, säger Patrik Karlsson, ordförande i Göteborgsområdet.

Pia Nilsson, ordförande i Västmanland, säger att partiet pratat för lite om de konfliktytor som finns gentemot Allianspartierna och Sverigedemokraterna.

– Det är det vi måste lyfta fram och tydliggöra mycket mer. Så att man ser vad det är som står på spel helt enkelt. Jag tror att det är en av anledningarna till att det ser ut som det gör, en otydlighet från vår sida rent kommunikativt. Det kan vi och ska vi ändra på, säger hon.

Ex-ministern Anders Ygeman, i dag gruppledare i riksdagen, är ordförande i Stockholms stad. Han säger att S haft ett par tuffa veckor.

– Det finns flera förklaringar till det. Det är diskussioner om migrationspolitiken, både om de ensamkommande och vårt utspel. Det har nog bidragit. Men även om man bortser från det har väldigt mycket av diskussionen legat på våra motståndares planhalva.

– Vi måste igenom den här lite tuffa perioden och sedan visa på alternativen i svensk politik och vad som faktiskt står på spel i valet i höst. Då tror jag vi kommer få ett ökat väljarstöd. Det är inte så många månader sedan vi låg en bit över 30 procent.

Shekarabi tror på lyft

Civilminister Ardalan Shekarabi, ordförande i Uppsala län, säger även han att den senaste tiden inte alls varit gynnsam för partiet.

S brukar i praktiken alltid tappa stöd i valrörelserna. Utgångsläget den här gången är alltså unikt dåligt. Men Shekarabi tror att situationen går att vända.

– Det är mycket som är annorlunda i dagens politik, inte bara i Sverige utan i hela världen. Jag tror inte heller att vi ska utgå så mycket från vad som har gällt tidigare, att vi tappar i slutet. Vi har väldigt stora möjligheter att växa från dagens siffror om vi får fokus på välfärdsfrågorna och jag är övertygad om att vi kommer lyckas.

Även partiledaren Stefan Löfven har tidigare uttryckt en förhoppning om att S framöver ska få prata mer om välfärdsfrågor.

– Vi kommer allt mer få prata välfärdsfrågor och då har vi mycket, mycket starka kort, har han sagt till Aftonbladet.