Svensk IS-kvinna födde barn – mitt under slutstriden

avOlof Svensson

Svenska Eynii, 23, födde barn mitt under flyganfallen mot IS sista fäste i Syrien.

Sedan dess har all kontakt brutits med gruppen av svenskar som befinner sig i området.

– Värsta scenariot är att de fortfarande är inne i området eller bland de döda, säger Amina, mamma till Eynii.

Striden om IS sista fäste i Baghouz i Syrien inleddes förra fredagen. En gravid svensk kvinna, Eynii, som anslöt sig till terrorsekten för fem år sedan, födde barn mitt under bombanfallen, berättar hennes mamma Amina för Aftonbladet.

– Jag fick informationen på fredagen. Jag har försökt att få kontakt sedan dess, säger hon.

Eynii har tillhört en grupp svenskar som hållit ut längst i vad som beskrivs som IS sista enklav. Hon har fött tre barn i IS-kontrollerade områden.

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
Hennes dotter Eynii reste till Syrien 2014: ”Is har använt henne och hennes kompisar som slavar”, säger Amina.

– Jag har kontakt med flera andra föräldrar, ingen har hört något sedan i fredags. Jag vet inte om de lever eller är döda, säger Amina.

600 jihadister har gett upp

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP har hundratals jihadister förts från Baghouz de senaste dagarna. Vid visiteringszoner delas de upp i tre grupper: syrier, irakier och de med andra nationaliteter. Män sätts i fängelser, kvinnor och barn förs till flyktingläger.

Jesper Söder, som stridit mot IS för den kurdiska YPG-milisen, har fått uppgifter om att omkring 600 IS-terrorister gett upp efter de senaste attackerna.

– Många av dem ska enligt vad jag har förstått komma från Europa. Hur många svenskar som är bland dem vet jag inte, säger han.

Svenska regeringen har gjort klart att det inte är aktuellt att hämta hem några svenskar i området. Inte heller kvinnor och barn. Amina försöker nu få kontakt med internationella hjälporganisationer för att kunna åka ner till sin dotter Eynii – om hon är i livet.

Hon är kritisk till regeringens hållning och pekar på att Rädda Barnen uppmanar länder som har medborgare i området att säkerställa barnens trygghet.

Tänker hämta hem sin dotter

– Det kommer ta tid att bygga tält så att alla ska få plats i flyktingområdet. Kommer hennes barn att överleva kylan och sjukdomar? Jag tänker hämta hem henne själv om jag får följa med en organisation.

Aftonbladet har tidigare intervjuat Amina om dotterns radikalisering. Hennes bild är att dottern rekryterades in i terrorsekten av en några år äldre man. Men hon erkänner att hon inte kan veta om hon, efter fem år i IS, nu sympatiserar med deras ideologi. Enligt henne har dottern försökt fly från IS men att hon hindrats av män som kontrollerar henne.

  • Fotnot: Amina och Eynii heter egentligen något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM