Löfven om planen på att väcka misstroendeförklaring: ”Oseriöst”

Uppdaterad 2017-08-28 | Publicerad 2017-08-14

Oppositionen planerar att väcka misstroendeförklaring och tvinga bort försvarsminister Peter Hultqvist (S) när riksdagen öppnar.

Statsminister Stefan Löfven (S) är hård i sin kritik mot planerna.

– Det är oseriöst, det vore att missbruka ett av riksdagens skarpaste verktyg, säger han.

Efter några dramatiska veckor under sommaren stod det klart att flera statsråd tvingades lämna regeringen efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

Både infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) avgick efter att Alliansen och Sverigedemokraterna hotat att tvinga bort dem via misstroendeförklaringar i riksdagen.

Men samtidigt meddelade Stefan Löfven att försvarsminister Peter Hultqvist, som också hotas av en misstroendeförklaring efter att han inte fört vidare informationen om vad som pågick inom Transportstyrelsen, blir kvar i regeringen. När riksdagen snart öppnar har oppositionen sagt att man ska gå vidare med sina planer, om ingen ny information inte kommer fram.

Löfven: ”Det är oseriöst”

Löfven, som i dag höll tal på SSU:s kongress på Stockholmsmässan, är mycket kritisk.

– Jag tycker att det är oseriöst, det är att missbruka en av riksdagens skarpaste verktyg. Det är upp till dem, det är de som ska fatta beslut. Men varje riksdagsledamot får fundera igenom om det här är av den arten att man ska använda misstroende.

Han menar att Hultqvist, till skillnad från de andra berörda statsråden, inte har något ansvar för de myndigheter som spelade olika roller i skandalen, Transportstyrelsen eller Säkerhetspolisen. Statsministern återupprepade att det inte var Hultqvists ansvar att föra informationen om vidare.

– Om alla statsråd ska informera om alla statsråds frågor, då blir det väldigt svårt. Man har sina ansvarsområden och det är många frågor som passerar. Men om man ska hålla koll på de andra statsrådens frågor, då har vi en fullkomligt orimlig situation.

”Vi kan inte ha en sådan situation”

Löfven menar att misstroendeförklaringar måste användas sparsamt.

– Vi kan inte ha en sådan här situation när minoritetsregeringar hela tiden ska hotas av det om man överanvänder det här verktyget för att man tycker olika i en politisk fråga.

– Det är därför det är viktigt att Konstitutionsutskottet nu gör sin granskning, sedan kan man dra slutsatser om personligt ansvar men också vad som behöver förbättras. Det är därför som vi också gör en intern genomlysning i regeringskansliet om informationsvägar, om vad som fungerat och inte fungerat.

KU startar sin granskning av regeringens hantering av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen på torsdag, den 17 augusti.