KD lanserar paket för krisande polis

Publicerad 2016-09-30

Kristdemokraterna lanserar ett krispaket för svensk polis.

Man vill se löneökningar till poliser i yttre tjänst med 1 000 kronor i månaden.

– Svensk polis mår inte bra. Vi måste få stopp på utvecklingen där så många slutar, säger gruppledaren Andreas Carlson (KD).

I förra veckan presenterade regeringen statsbudgeten för nästa år och nästa vecka ska oppositionspartierna presentera sina skuggbudgetar. Aftonbladet kan nu berätta att Kristdemokraternas budgetmotion kommer innehålla en omfattande satsning på polisen med fokus på lönefrågan.

Satsningen är en del av vad KD:s gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, menar behöver göras för att komma tillrätta med krisen inom polisen.

– Svensk polis mår inte bra, varken som organisation eller om man pratar om enskilda poliser. Jag har träffat många som har en tuff arbetssituation och som funderar på att sluta, säger han.

Carlson säger att hans parti står bakom inriktningen i den kritiserade omorganisation som just nu pågår inom polisen och som lett till både oro och kritik.

– Vi står bakom intentionen och syftet. Men det har inte har lett till det som var syftet, att ha en effektivare polis och mer resurser till lokalsamhället. Vi ser att det nu behövs en kraftfull satsning både på nya poliser och på att behålla dem vi har, säger han.

Fokus på polisernas löner

Flera delar av KD:s polispaket har man presenterat tidigare.

Precis som övriga Alliansparter vill man se 2 000 nya poliser i tjänst de kommande åren utöver de drygt 19 000 som finns i dag. Dessutom vill man se ytterligare 500 i inre tjänst. Man vill även att att polisen ska få tillgång till fler typer av vapen som elpistoler, gummikulor eller vattenkanoner

Nu står det också klart att man vill satsa pengar som är riktade till att få upp lönerna för de poliser i yttre tjänst som tjänar minst. Nästa år handlar det om 100 miljoner kronor och totalt handlar det om 915 miljoner man satsar under kommande fyra år.

– Poliser i yttre tjänst har ofta lägst löner och de största riskerna i sina jobb. En del av dem har jobbat i 5-6 år och ligger fortfarande kvar på ingångslön. Det är naturligt att de känner en stor frustration över både lön och arbetssituation. Om man omsätter den summa vi anslår till detta skulle det kunna innebära en extra tusenlapp i månaden i generell höjning för poliser i yttre tjänst, säger Andreas Carlson.

Han betonar dock att det i slutändan är parterna på arbetsmarknaden som beslutar om hur pengarna ska fördelas.

– Det skulle också kunna innebära att man vill lyfta de med lägst löner ytterligare och då blir det inte lika mycket för de med högre lön. Från politikens sida ska vi inte detaljstyra i lönenivåerna. Men samtidigt måste vi få ett stopp på att poliser slutar, vi måste höja attraktiviteten för yrket.

”Litet plåster på stort blödande sår”

Över fyra år vill KD satsa totalt 4,4 miljarder på polisen. Nyligen presenterade regeringen sitt förslag kring hur man vill komma tillrätta med problemen i organisationen. Det handlade om ett tillskott till polisen på två miljarder kronor de närmaste fyra åren.

– Det var en alldeles för liten satsning. Det var som att sätta ett litet plåster på ett stort blödande sår. Här krävs det handling från regeringen, säger Andreas Carlson.

Hur satsningarna ska finansierar vill KD ännu inte berätta detaljerna om.

– Det återkommer vi till när vi presenterar hela vår budget. Men det handlar om att vi kommer säga nej till olika satsningar regeringen gör som vi tycker är ineffektiva.

I dag presenterade även Moderaterna en satsning på polisernas löner. Man vill där gå ännu längre än KD och lägga satsa 150 miljoner nästa år. Om pengarna slås ut generellt över alla poliser motsvarar det 2 000 kronor i månaden.