Stor irritation inom L mot M-ledaren: ”Kan låta bli att ställa upp”

avOlof Svensson

Ulf Kristersson fick kritik för att inte ta replik på Jimmie Åkesson i riksdagsdebatten.

Inom Liberalerna är irritationen mycket stor över M-ledarens agerande och förklaring.

– Partiledardebatter handlar ju om att ta repliker och möta motståndarens argument. Vill man inte det kan man låta bli att ställa upp, säger en L-källa.

Samtliga partiledare utom Ulf Kristersson (M) tog replik på Jimmie Åkessons (SD) anförande i debatten i riksdagen i onsdags.

Ulf Kristerssons förklaring var att han inte svarade på några andras anföranden heller, med undantag från statsminister Stefan Löfvens.

–Jag tog inte repliker alls i går, jag vill prata om min egen politik, inte tjafsa om motståndarnas politik, sa han.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson i debatt med Stefan Löfven i riksdagen.

Kritikerna ansåg att Kristerssons agerande berodde på att han inte ville stöta sig med SD. Vanligtvis går partiledarna nämligen inte upp och replikerar på sina politiska allierades anföranden.

”Viktigt att Alliansens ledare debatterar mot SD”

Inom Liberalerna tycker man att Kristerssons agerande är märkligt. Som Alliansens ledare måste han ta debatten med Åkesson, anser en källa.

– Det finns två stora partier som har störst chans att bilda regering, Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är otroligt viktigt att båda står upp och debatterar mot SD.

Kristerssons förklaring, att han vill diskutera sin egen politik, kallar källan ihåligt.

– Partiledardebatter handlar ju om att ta repliker och möta motståndarens argument. Vill man inte det kan man låta bli att ställa upp. Då kan man ju fokusera helt på att vara med i SVT:s ”Tal till nationen” istället.

En viktig del i Liberalernas valstrategi är stå upp för liberala värderingar och ta tydligt avstånd från extremism, både på hemmaplan och i Europa. Jan Björklund har tidigare sagt att Socialdemokraternas och Moderaternas retorik, och fokusering på problem med invandring, riskerar att gynna extremism.

– Båda partierna har en retorik som syftar till att skrämmas. Man svartmålar. Men varför ska man välja M eller S när originalet, det vill säga, SD finns, säger källan.

SD är inte längre huvudmotståndaren

En annan källa i Liberalerna säger:

– Pendeln har slagit för långt. Moderaterna och Socialdemokraterna fokuserar bara på migration. Vi tycker det är viktigt att man tar debatten med Åkesson, på samma sätt som man debatterar mot Löfven. Det är också viktigt att markera att Alliansen inte vill samarbeta med SD.

Även inom Centerpartiet finns enligt uppgift till Aftonbladet kritik mot Kristerssons agerande. Men ingen som Aftonbladet pratat med vill utveckla den kritiken.

I torsdagskväll fick Ulf Kristersson frågan om varför han, med tanke på att M utnämnt SD som en av huvudmotståndarna i valet, inte tog replik. Han sa då att SD inte är deras huvudmotståndare - något som går stick i sväv med vad partisekreteraren Gunnar Strömmer tidigare sagt.

– Han har inte sagt så. Vi har utnämnt samhällsproblemen som en av våra huvudfiender, inte några partier, sa Kristersson till Aftonbladet igår.

Senare korrigerade Moderaternas presschef Kristerssons uttalande och bekräftade att M förut hade SD som huvudmotståndare men att man nu ändrat fokus inför valet.

ARTIKELN HANDLAR OM