Nalin Pekgul gör politisk comeback

Publicerad 2018-06-27

S-profilen och debattören Nalin Pekgul, 51, gör politisk comeback.

I valrörelsen beger hon sig till Göteborg för att kampanja tillsammans med S-toppen Ann-Sofie Hermansson kring frågor som rör religiös extremism, parallella samhällen och hedersförtryck.

– För mig är kampen mot sverigedemokrater och religiösa extremister det som gör att jag engagerar mig, säger Pekgul.

Inför höstens val ser det mörkt ut för Socialdemokraterna. I Göteborg, ett traditionellt urstarkt S-fäste, ser det som allra värst ut. Sveriges andra största stad ser ut att glida partiet ur händerna.

Men nu får kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), hjälp utifrån. I dag meddelar S-profilen och debattören Nalin Pekgul att hon gör politisk comeback - och att hon gör det i Göteborg.

I valrörelsen kommer Pekgul att lämna Stockholm för att under några veckor kampanja sida vid sida med Hermansson kring frågor som rör religiös extremism, parallella samhällen och hedersförtryck. S-toppen i Göteborg har den senaste tiden gjort flera uppmärksammade utspel i de frågorna.

Ann-Sofie Hermansson (S) och Nalin Pekgul.

”Kamp mot extremism och hedersförtryck”

Enligt Nalin Pekgul för Ann-Sofie Hermansson en ”modig kamp mot extremism” men menar att hon inte fått den uppbackning hon förtjänat. Varken från S eller andra partier.

– Jag kan jämföra med mig själv för 20 år sedan, då kände jag mig väldigt ensam i de här frågorna, kring kampen mot extremism och hedersförtryck. I dag när vi befinner oss i ett läge där extremister blir starka och Sverigedemokraterna blir starka, då tycker jag att varje demokrats skyldighet är att engagera sig.

Hon säger att hennes motståndare i valrörelsen inte är moderater eller liberaler.

– För mig är kampen mot sverigedemokrater och andra extremister det som gör att jag engagerar mig.

Nalin Pekgul gick med i S i början av 1980-talet och kom att bli en tung profil i partiet. Hon kom in i riksdagen 1994, och blev då den första muslimen att ta plats.

2003 valdes Pekgul till ordförande för S-kvinnor, vilket också innebar att hon klev in i socialdemokraternas innersta cirkel - det verkställande utskottet.

Där satt hon kvar till 2011, då hon röstades bort. Då valde Pekgul att lämna politiken för att jobba som sjuksköterska.

”Vi har försökt driva de här frågorna”

Men då och då har hon gjort inhopp i debatten, främst kring frågor som rör problem med hedersvåld och religiöst förtryck i Sveriges förorter.

Ann-Sofie Hermansson är glad att hon får Pekgul vid sin sida i valkampanjen i Göteborg.

–  Vi har haft en lång diskussion här i Göteborg om situationen med parallella samhällen och problem med extremism, både från vänster och höger men även religiöst betingad sådan. Vi har försökt driva de frågorna och det har varit en bra debatt. Men jag tycker att jag kunnat ha lite bättre uppställning om jag ska vara helt uppriktig, både från S och andra partier.

Hermansson är tydlig med att Göteborg dras med stora problem på området och att hennes parti varit för ”ängsliga i de här frågorna”.

– Det har vi varit i väldigt många år, även i Göteborg. Men nu erkänner vi det, hur radikaliseringen har utvecklats. Vi har haft personer som åkt från Göteborg och stridit för IS. Det är klart att det är väldigt smärtsamt att erkänna det, men det är också viktigt att se det i vitögat. Där hade vi kunnat vara tydligare från mitt parti, men jag skulle också önska mig uppställning från alla demokratiska partier. 

– Jag vill kunna göra allt som står min makt utifrån min position för att kunna veta att jag fredat samvetet. De här frågorna är mer allvarliga än vi riktigt vågat se. 

Tror att utvecklingen går att vända

Hon säger också att frågorna kring religiös extremism och hedersvåld är något som berör människor i Sverige på djupet. Men även om problemen är stora, menar hon att loppet inte är kört.

– Det är inte värre än att de går att göra något åt om man rider spärr mot dem nu. Men om vi väntar och aktar oss på grund av opinionssiffror eller något annat, då kommer vi inte att få förtroende. Jag tror människor uppskattar att vi är uppriktiga i det här, inte minst de som kanske drabbas värst, i muslimska sammanhang och sådant i Göteborg. Det finns många som drabbas när demokratin naggas i kanten.

ANNONS