Trots petningen – Wikström redo att stå på listan

Publicerad 2019-03-21

Cecilia Wikström.

BRYSSEL. Toppkandidaten Cecilia Wikström petades från Liberalernas EU-lista.

Men hon är öppnar för att stå längre ned på listan – för att locka röster till det krisande partiet.

– Annars kommer alla de som sagt att de bara vill rösta på mig inte att plocka upp L:s valsedel, säger hon.

Den 15 februari beslutade Liberalernas partiråd att placera Cecilia Wikström högst upp på sin lista inför EU-valet. Några veckor senare petades hon av partistyrelsen.

Orsaken var hennes sidouppdrag som hon fått 70 000 kronor i månaden för. Styrelseuppdragen var kända för partiledningen sedan tidigare, men man valde först efter att SVT berättat om dem att agera.

– Det finns stor anledning till självkritik. Valberedningen har sagt att man gjorde en felbedömning, och jag tar också på mig ansvar för det, sa partisekreteraren Maria Arnholm (L).

Wikström var i efterhand starkt kritisk och menade att hon blivit avsatt på grund av ”snöblindhet och moralpanik”.

Kan hamna på lista - trots petning

Inom kort ska L träffas för ett nytt partiråd och spika en ny lista. Det är fortfarande oklart vem som ska bli ny toppkandidat. Samtidigt står det klart att Wikström kommer att nomineras igen av flera föreningar i partiet.

Delar av partiet vill se henne längre ned på listan, för att de som stödjer henne ska kunna kryssa hennes namn. Och Wikström har nu gett beskedet att hon står till förfogande.

Hon är tydlig med att hon inte kandiderar till posten som toppkandidat, men att hon accepterar om partirådet ville placera henne längre ned.

L-toppen säger att hon inte vill svika de ”tusentals” som stöttat henne efter petningen.

– Jag kan ju inte svika människor som i den omfattningen har tagit kontakt med mig och uttryckt stöd.

”Vill partiet väl”

Hon är fortfarande mycket kritisk mot partiledningens agerande, men nu blickar hon framåt.

– Jag kände ganska snabbt att livet går vidare och att framtiden är positiv. Efter mitt långa sommarlov som jag kommer ta, om jag inte blir vald på något mirakulöst sätt, så tror jag att jag kommer börja titta efter jobb och jag ser fram emot det.

Wikström är en av de mest profilerade svenska ledamöterna i EU-parlamentet och har flera tunga uppdrag.

– Det paradoxala är att jag trots att jag blivit så illa behandlad så vill jag partiet väl. Jag tycker att det behövs liberalt inflytande i EU, med tanke på de krafter vi ser i Ungern och Polen och andra länder, som vill montera ned den liberala demokratin.

Hon säger att hon kan tänka sig att stå på listan just av den anledningen – att partiet skulle förlora röster om hon inte gjorde det.

– Annars kommer alla de som sagt att de bara vill rösta på mig inte att plocka upp L:s valsedel. Jag är ju mån om att de ska göra det.