Nytt vallöfte från S – fler och billigare bostäder för unga

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

UPPSALA. Fler små och billiga bostäder till unga med jobb genom sänkta byggkrav. Ökat stöd för att bygga fler studentlyor och en ny form av kompisboende.

Det lovar Socialdemokraterna inför valet.

– Allt för många unga blir kvar hemma hos mamma och pappa och kan inte starta sitt vuxenliv i dag, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) och partiets ungdomsförbund SSU:s ordförande Philip Botström, presenterade på lördagen ännu ett löfte inför valet den nionde september.

Det handlar om att stimulera ökat byggande av bostäder för unga och studenter runt om i landets kommuner.

– Vi har en stor bostadsbrist i Sverige som framför allt drabbar unga människor som har svårt att flytta hemifrån och därmed också att tacka ja till utbildningsplatser och jobb. I ett starkt samhälle ska alla unga ha rätt och råd att kunna bo tryggt och därför vill vi göra det lättare och billigare att bygga små lägenheter, säger Botström.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
SSU:s förbundsordförande Philip Botström, partisekreterare Lena Rådström Baastad, statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och civilminister Ardalan Shekarabi.

”Rimlig hyra”

Förslagen handlar om att ta fram en ny boendeform, ungdomsbostäder, där kraven för att få bygga, kring till exempel buller, ska vara enklare.

Lägenheterna ska innehålla kök och badrum men kunna vara så små som 20 kvadratmeter och ha en ”rimlig hyra”. Hur hög kostnaden ska bli vill man dock inte slå fast.

Socialdemokraterna har under sin regeringstid infört ett investeringsstöd med syfte att få fram fler billigare bostäder. Ett exempel på hur det utfallit gavs på pressträffen från Örebro där en nybyggd trea nu får en hyra på 7 500 kronor i stället för 11 000 kronor. Nu vill man också rikta ett liknande stöd mot ungdoms- och studentbostäder.

– Ungdomar måste kunna starta sitt vuxenliv, få bo själva och kunna utvecklas, säger Stefan Löfven.

15 000 nya hyresrätter

Hur många nya billiga ungdomsbostäder man hoppas att satsningen ska ge vill Löfven dock inte slå fast.

– Det kan inte vi bestämma, det är kommunerna som bygger. Men det investeringsstöd vi hittills infört har gett 15 000 fler hyresrätter med rimliga hyror.

Bland förslagen finns också att få kommuner att ta fram ”kompiskontrakt”, tidsbegränsade kontrakt där unga kan dela bostad med andra.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Här röstade flest på S i riksdagsvalet 2014 00:31
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM