Vilken kvinna är du?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-03

Ny bok listar de 15 vanligaste kvinnotyperna och deras brister

Är du ”världsräddaren”, ”sökaren” eller den ”lössläppta”? Om du vet vilken typ av kvinna du är kan du lättare förstå varför du beter dig som du gör i vissa situationer – och göra någonting åt det.

Världsräddaren är en überaktiv ”Moder Teresa-typ” som vill hinna med betydligt mycket mer än vad som är hållbart. Sökaren känner sig, trots massor av intressen och aktiviteter, inte tillfreds med tillvaron och den Lössläppta tror ständigt att hon funnit den Rätte.

Alla behöver prata

”15 typer av kvinnor – vad säger de psykologen?” är uppföljaren till ”17 typer av män”, som kom ut 2008. Författarna Mattias Lundberg och Anders Wahlberg, har utifrån sina erfarenheter som psykologer letat fram 15 typiska kvinnotyper – bland annat karriärkvinnan, plastmorsan och den lössläppta.

– Någon gång i livet behöver de allra flesta människor någon att prata med för att komma vidare i sitt liv. Med den här boken vill vi visa att det inte är så dramatiskt att gå till en psykolog och presentera vad dessa 15 kvinnotyper säger när de kommer till psykologen, säger Anders Wahlberg.

Vad är den största skillnaden mellan kvinnor och män som besöker psykologen?

– Män kommer långt senare, när problemet ofta är långt gånget, och presenterar ofta mer med ett konkret spörsmål än kvinnor. Det kvinnliga könet säger ofta enbart att de ”har problem”. Därför är det svårare att ta fram riktiga stereoptyper, säger Mattias Lundberg och fortsätter.

– Kvinnor har betydligt mer erfarenhet av att prata om sina problem vilket män borde dra lärdom av. Män väntar generellt alldeles för länge med att öppna sig, även för vänner, vilket ofta försvårar problemet och gör det besvärligare att komma ur.

Vad kan man ha för nytta av att veta vilken kvinnotyp man är?

– Det är inte kvinnotypen i sig som är viktig utan att man känner igen fenomenet och på så sätt själv kan förstå varför man beter sig på ett visst sätt. Först då kan man göra något åt det.

Ni skriver i boken att ”vi kan påverka många depressioner själva, men då måste vi vara medvetna om att vi inte är offer för dem, utan att vi med våra tankar kanske till och med bidrar till att bibehålla dem…”. Är det vanligt att man bibehåller depressionen utan att veta om det?

– Ja det är ganska vanligt. Det gäller då att bli medveten om vad som är ”mitt naturliga jag” och att få hjälp att avgränsa och definiera vad problemet verkligen är.

Vad kan män lära sig av boken?

– Vi kan få större förståelse för varför kvinnor beter sig som de gör. Förståelse och kunskap är viktigt och kan underlätta oerhört i en relation.

Fotnot: Så småningom kommer även ”13 typer av par” ut, även den på Uppsala publishing house.