Låt inte svartsjukan styra ditt förhållande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-22

Revirtänk gör oss måna om våra partner – men svartsjuka har inget med kärlek att göra

Lite svartsjuka kan sätta sprutt på relationen.

Men den vanligaste svartsjukan är ett som ett gift och har inget med kärlek att göra.

Men var går då gränsen mellan sund och osund svartsjuka? Och hur hanterar man en partner som är extremt svartsjuk?

Relationsexperterna Sverker Wadstein och Eva Rusz ger här sina bästa råd.

Eva Rusz, psykolog och relationsexpert, menar att det finns både sund och osund svartsjuka. Sedan urminnes tider finns ett nedärvt "farosystem" inom oss. Det gör att man är på sin vakt mot faror och vaktar ”sitt revir”. Det gör också att man ser till att ingen annan kommer och tar partnern och göra att vi anstränger oss för vår partner. Denna svartsjuka kan sätta sprutt på en relation, menar Eva Rusz, psykolog och relationsexpert.

Men så finns den osunda varianten.

– Det är då det blir som en sjukdom och då man blir som besatt i tankar och känslor. Man triggas i gång av små oskyldiga faktorer, som ofta är producerade i ens eget huvud.

Känner lättare svartsjuka

Vissa personer har lättare än andra att bli svartsjuka. Det kan röra sig om personer som utsatts för otrygga situationer i barndomen eller som råkat ut för otrohet i vuxna livet. Det kan då behövas mindre flisor än för de flesta för att svartsjukan ska bryta ut.

Men det är inget man kan skylla på, menar Eva Rusz:

– Du har själv ansvar för din svartsjuka och att jobba bort den. Du kan inte skylla ditt beteende på något du råkade ut för för 10 år sedan.

Var går gränsen för osund svartsjuka?

– Det kan handla om att man börjar ställa frågor på fel sätt. ”Vem lunchade du med i dag?” är en helt normal fråga. Men det är däremot inte okej när man inte längre nöjer sig med svaret utan börjar ifrågasätta det. Svartsjuka är inget bevis på stark kärlek, det är något helt annat, säger Sverker Wadstein.

Att rätta sig efter sin partners kontrollbehov (som till exempel att skicka sms så fort du är hemifrån för att göra din partner trygg) är lika med att gräva sin egen grav. Det löser inga problem – utan lindar bara kortsiktigt in din svartsjuka partner. Samtidigt bryts du själv sakta men säkert ned.

Hur hanterar man motsatsen; en partner som aldrig blir svartsjuk?

– Är din partner aldrig det minsta nyfiken eller intresserad av hur du tänker eller tycker, då har man anledning att bli fundersam. Men brist på svartsjuka ska inte förväxlas med avsaknad på intresse. Det är två skilda saker, menar Sverker Wadstein.

Skäms inte för hur du känner

Det är dock normalt att känna svartsjuka och du ska inte skämmas.

– Det blir som att slå på sig själv om du skäms. Försök i stället att lyssna till dig själv och på vad det är du känner. Det finns ofta en förklaring till varför du känner som du gör och att du inte känner dig säker. Men det är viktigt att komma ihåg att tankar är tankar – och inte verklighet. Det kan hjälpa när man ska jobba med sin svartsjuka, menar Sverker Wadstein.