”Ursäkten ’det fanns inga andra’ håller inte”

Publicerad 2013-03-07

Rättviseförmedlingen fick priset Årets Wendela 2011

2011 vann Rättviseförmedlingen Årets Wendela. Sofia Embrén hoppas att de ska kunna lägga ner på grund av arbetsbrist 2020.

Det började med ett löfte på fyllan.

Tre år senare har Rättviseförmedlingen gjort över 450 efterlysningar om undanskuffade kompetenser – som resulterat i mer än 16 000 tips.

Grundaren Lina Thomsgård sitter inte längre ensam på sin kammare.

I dag har Rättviseförmedlingen anställda, praktikanter och över 40 000 personer som medarbetar ideellt.

Började med dj:s

– Vi hittar dem som andra inte hittar, lyfter upp dem som hamnat i skymundan, till exempel på grund av kön. Vi hjälper helt enkelt företag och medier att göra ett bättre jobb, så att de kan beskriva världen som den ser ut på riktigt, säger Rättviseförmedlingens vd Sofia Embrén.

Det började med avsaknaden av kvinnliga dj:s och ett vad om att Lina Thomsgård skulle göra en lista med 100 musikspelande kvinnor.

Vad är ni mest stolta över?

– Att ursäkten ”det fanns inga andra” faktiskt inte håller längre, säger Sofia Embrén.

Förmedlingen är fortfarande ett ideellt projekt som överlever på donationer, stipendier och priser - som Årets Wendela som de fick 2011.

”Gav enorm kraft”

– Det var ett stort erkännande och gav en enorm kraft att vilja fortsätta att kämpa. Lina köpte en dator för pengarna, vilket var en förutsättning för att kunna fortsätta arbeta, säger Sofia Embrén.

Trots framgångssagan är målet att lägga ned verksamheten år 2020.

– Då ska vi inte behövas längre, alla ska ha medvetenheten. Då kommer vi ha kartlagt varje bransch som finns, säger Sofia Embrén.