Slänga eller spara?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-23

Psykologen: Storstädning kan leda till rejäla konflikter i förhållandet

Städning kan vara en återkommande konflikt i ett förhållande.

Vissa vill rensa ut precis allt.

Andra kan knappt slänga fullskrivna kollegieblock.

Det är inte alltid lätt för par att storstäda tillsammans.

– Det kan bli rejäla konflikter, säger psykologen Mattias Lundberg.

Mattias Lundberg, psykolog.

De gamla velourbyxorna från 70-talet kan ju bli moderna igen. Och man vet aldrig när man behöver en tom kartong. Så resonerar många människor när det är dags för storstädning.

Men för andra finns det inget bättre än att få fylla soppåsen med fler prylar.

– De med en mer inåtriktad personlighetstyp är kanske oftare samlare, vill ha lite kontroll över prylarna och behålla dem. De mer utåtriktade personlighetstyperna bryr sig inte lika mycket om prylar och kan kasta lättare, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds universitet.

Han menar att vi alla har olika inställning till miljön och sakerna runt omkring oss – och att miljön påverkar oss på djupare nivåer.

För par som bråkar om vad som ska slängas är det därför mycket som kan stå på spel.

Klyftorna större

En förenklad förklaring på typerna är att mer inåtriktade personer kan vara sociala när de vill – men behöver mindre social stimulans än utåtriktade, enligt psykologen Mattias Lundberg. Han tror att vi alla lägger mycket känslomässig innebörd i saker och ting idag. Samtidigt menar han att prylarnas värde devalverats – eftersom de byts ut så ofta.

– Det gör att klyftorna är större mellan de som slänger och de som behåller idag, säger han.

Känslomässiga band

Mattias Lundberg tror att många också har svårt att kasta saker av sentimentala skäl. Vi skapar känslomässiga band till grejerna.

– Idag har prylar alldeles för stort värde i förhållande till vår identitet. Folk som drabbas av bränder menar att hela deras värld försvinner, för att sakerna brinner upp, säger han.

Men vad gör man då när den ena i ett förhållande vill slänga alla gamla kartonger på vinden och den andra absolut vill ha den gamla porslinssamlingen kvar.

– Konflikten är inte bara för att en vill slänga och en spara utan för att man inte förstår varför. Det kan bli väldigt känsligt, säger han.

Större orsaker att spara

Mattias Lundberg tycker att man ska försöka förklara varför man vill slänga eller spara. Sedan måste man naturligtvis kompromissa.

– Men sällan är en pryl lika viktig att slänga som att spara, säger han.

Att slänga är rationellt och praktiskt. Men Mattias Lundberg menar att det finns starkare känslomässiga orsaker till att spara saker.

– Det väger tyngre, och det bör det också få göra, säger han.