Psykolog: ”Börjar som en kul grej, sedan trasslar de in sig”

Publicerad 2013-02-19

'Nätfiskar' får en kick av att lura andra, säger psykologen Jonas Mosskin.

Mytoman eller spänningssökare.

De som luras på nätet kan delas in i två kategorier.

– De flesta av oss kan råka ut för det, säger psykologen Jonas Mosskin.

Jonas Mosskin.

Även fast nätrelationen har sina begränsningar kan spelet ändå uppfylla något slags behov för den som ljuger på nätet, menar psykologen Jonas Mosskin.

– Är man blyg så är det ett sätt att ha en relation då man kan styra allt själv, i stället för att ses i verkliga livet då man blir mer naken.

Mosskin delar upp de fula fiskarna i två kategorier. Den första gruppen kan beskrivas som mytomaner, som hittar på saker på alla möjliga plan i livet, inte bara på nätet.

– Då rör det sig om en djupare psykologisk problematik. Den andra gruppen fiskar gör det mer oskyldigt. Det börjar som en kul grej på nätet, men sedan har man trasslat in sig och man vet inte hur man ska ta sig ur det.

”Vi vill tro gott”

Ofta handlar det om ett försök att göra sitt liv mer intressant och spännande. Dessa personer får en kick av att lura andra, säger Mosskin.

Varför går man på de ­fula fiskarna?

– Vi människor vill i grunden tro gott om människor, vilket är bra. I de fall detta händer finns det en lust att tro på en människas hela historia, man ställer inga kritiska frågor. Det är härligt att vara i bubblan och livet blir mycket roligare. Önskan att ha en relation kan få människor att göra mycket. Då kan den här relationen på nätet eller över telefon ­vara ett betydelsefullt substitut.

Hur gör man för att ­inte råka ut för en ful fisk?

– Som med alla affärer som verkar fantastiska så kan det vara bra med ett uns av eftertanke. Kanske inte hoppa på allt, utan vara lite kritisk. Allt ska gå så fort. Men ger man det lite mer tid så har man mer tid att tänka efter och då kanske man kommer fram till att det hela inte känns så realistiskt. Det är ofta samma personer som blir lurade vid snabba affärer på nätet.

Lätt vara efterklok

Den som blir utsatt för en nätfisk känner sig såklart väldigt lurad. Men det behöver inte alltid vara helt bortkastat.

– Efter att sanningen kommer fram händer det att vissa inser att man faktiskt ändå har någon sorts relation och fortsätter hålla kontakt, säger Jonas Mosskin och tillägger:

– Det är lätt att bli fördömande mot dem som har en romans på nätet och de som går på det. Men det är lätt att vara efterklok. De flesta av oss kan råka ut för det.