”Vi valde jobbet med hjärtat”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-23

Världen slösar pengar på krig.

Det vill Anna Ek göra någonting åt.

Som ung och tuff ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är hennes mål att förverkliga den gamla klyschan ”fred på jorden” — på riktigt.

– Det kan vara slitsamt, men sam­tidigt är det spännande, säger Anna Ek om att vara ordförande för Svenska Freds- och skiljedoms­föreningen.

– Vetskapen om att vi har det bra medan andra har det betydligt sämre får mig att försöka arbeta för en förändring. Jag tycker definitivt att vi har ett moraliskt ansvar att hjälpa andra som kanske lever i stater vars regeringar inte kan eller vill hjälpa sin egen befolkning.

Vad är din drivkraft?

– Viljan att förändra min omvärld och levnadsvillkoren för andra människor till det bättre och att verka för att Sverige för en politik som bättre gynnar freden. Världen lägger idag ofattbara 8400 miljarder kronor varje år på militära utgifter. Samtidigt vet vi att det dör 30 000 barn varje dag i sjukdomar relaterade till brist på mat, sanitet och hälsovård. Ytterligare ett problem som driver mig är det faktum att Sverige är en av de tio största vapenexporterande länderna i världen. Vi säljer krigsmaterial till länder som dras med enorma fattigdomsproblem, som till exempel Sydafrika. Vad världen behöver är politiskt ledarskap som gör bruk av fredliga metoder. Det läggs på tok för lite resurser på att hitta fredliga lösningar på konflikter.

Har du alltid brunnit för att göra gott?

– Ja. Om jag tänker tillbaka minns jag till exempel när bilderna från kriget i Tjetjenien 1994 kablades ut på nyheterna och att jag frågade mig själv om det verkligen var bilder från samma planet som jag själv bor på. Jag tänkte ofta som liten att jag någon gång ville jobba för fred i världen. Därför minns jag att jag blev jätteglad när jag upptäckte att Svenska Freds arbetade med att stötta en människorättsorganisation i Tjetjenien.

Finns det några nackdelar med ditt stora engagemang för freden?

– Det kan vara slitsamt med många möten eller resor som avlöser varandra. Ibland kommer jag hem sent en kväll efter några dagars resande och bokstavligen häller ut innehållet i resväskan på golvet för att sedan lägga ner nya kläder inför morgondagens resa. Men samtidigt är det ju spännande saker och roliga människor jag träffar, så det brukar faktiskt inte kännas som en nackdel.

Julen står för dörren, Karl Bertil Jonsson gör årets ideella arbets­insats och givandet är i ropet. Möt tre eldsjälar vars engagemang varar året runt.

Caroline Engvall