– Här står jag i livets brinnande mittpunkt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-31

Författaren Katerina Janouch älskar att följa barnmorskans jobb

RESEARCH PÅ BB Katerina Janouch har varit mycket på förlossningsavdelningar för att göra research till romanserien om Cecilia Lund. ”Men jag vet inte om jag själv skulle ha kapacitet nog att arbeta som barnmorska. Hellre som hjälpkvinna, doula.”

Katerina Janouch har tillbringat många timmar på förlossningsavdelningen.

Inte bara för att föda sina fem barn.

Här gör hon research till sina romaner.

Bland barnaföderskor, nervösa blivande pappor och effektiva barnmorskor sitter Katerina Janouch. Hon har block och penna i högsta hugg.

För hjältinnan i hennes romanserie, Cecilia Lund, jobbar som barnmorska och Katerina vill att miljöbeskrivningarna ska kännas autentiska. Hon älskar den delen av jobbet.

– Det är fantastiskt. På en förlossningsavdelning står man precis i livets brinnande mittpunkt. Det passerar så många människor här och alla är unika med sin egen speciella levnadshistoria. Flera barnmorskor har berättat att de aldrig haft en tråkig sekund på jobbet.

Katerina Janouch tröttnar aldrig på att berätta om stämningen på BB. Hon gestikulerar och intrycken forsar fram. Hon försöker beskriva utan en massa kraftuttryck.

– Men det är så jäkla häftigt! Man blir medveten om livets bräcklighet och samtidigt förundrad över livets kraft. Jag känner sådan djup respekt för kvinnors inneboende styrka efter att ha sett så tuffa, långa förlossningar.

Aldrig tomt på idéer

Katerina pratar ungefär som hon verkar leva: snabbt, ivrigt och hoppande mellan olika saker.

Hon är en fembarnsmamma som skriver böcker, ger samlevnadsråd, bloggar, föreläser och medverkar i medier på olika sätt. I hjärnan är det full fart – det är aldrig tomt på idéer, berättar hon. Inspirationen strömmar in.

– Jag är som ett läskpapper som tar in allt runt mig. Många hör av sig med sina livshistorier och jag läser en massa, både böcker och tidningar. Som i den kommande boken ”Hittebarnet” – där läste jag om en upphittad baby i Danmark. Jag har bokidéer för flera år framåt.

Fick hjälpa till

Den första förlossning som hon var med på – förutom sina egna – minns hon väl. Det var en förstföderska som pratade franska. Eftersom Katerina behärskar språket fick hon hjälpa till.

– Hon höll i mig när hon födde, det var jättespeciellt. Det kom fram så mycket känslor, även senare när jag själv födde barn.

Ingen slump

Hittills har det kommit två böcker om Cecilia Lund. I september utges den tredje, ”Hittebarn”. Att huvudpersonen är barnmorska är ingen slump. Katerina Janouch har länge varit fascinerad av det yrket, oavsett om det gäller modern sjukhuspersonal eller gamla tiders jordemödrar. Delvis för att hon kommer från en gammal läkarsläkt.

– Barnmorskor är nog den yrkesgrupp jag beundrar mest. Förlossningsavdelningarna är en dold värld som alla berörs av någon gång i livet. Om inte annat är de flesta födda där.

Är det något som har förvånat dig när du ”praoat” på förlossningen?

– Ja, att även barnmorskorna ibland är helt oförberedda på vissa saker som händer. Men det finns ju ingen riktig kontroll över födandet, ens för dem.

Det är vardag, men ändå dramatik. Något av Katerinas specialitet.

I hennes böcker om Cecilia och maken John är det äktenskapskriser, livspusslande och jobbfunderingar som leder handlingen framåt.

Ingen finlitteratur

– Sådant som inte platsar i de fina salongerna. Litteraturen är ändå en manlig värld i grunden, där böcker om pojkars uppväxter och om politik, krig och våld betraktas som fint.