Fiskolja hjälper feta barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

Ett dagligt intag av fiskolja skyddar feta barn mot diabetes, leverskada och hjärt- kärlsjukdom.

Det visar en ännu opublicerad svensk studie på tonåringar med fetma.

Att äta fisk tre gånger i veckan hjälper mot farliga blodfetter. Det vet vi sedan länge. Tyvärr har många föräldrar svårt att få i sina barn fisk tillräckligt ofta. Även kost- och motionsprogram ställer höga krav på de unga, varför forskarna letat efter en enklare väg att gå.

På Sahlgrenska Akademin i Göteborg har man låtit 25 överviktiga ungdomar få ett dagligt tillskott omega-3, motsvarande mängden av sju bitar sill.

Forskaren Frida Dangardt som ligger bakom försöket ville se om det gick att påverka kroppsliga förändringar som fetman redan åstadkommit.

- Vi vet sedan tidigare att barn och unga med fetma har förstorat hjärta, inlagring av fett i levern, höga nivåer av insulin och blodfetter och en sammansättning av blodfetterna som är långtifrån gynnsam, säger hon till Göteborgs Posten.

Bättre hälsa med fiskfett

I sitt arbete har Frida Dangardt dessutom upptäckt fler faror. Flera av barnen hade början till en åderförkalkning och försämrad styrning av hjärtat vilket ökar risken att dö i förtid.

Efter tre månader med fiskolja var vikten densamma - men blodkärlens funktion var betydligt bättre och åtminstone flickorna ökade sin känslighet för insulin.

Det betyder att vi fått ett nytt sätt att behandla unga med fetma.

Följ ämnen i artikeln