Nu är det sommar – och vi kvinnor är så jäkla lurade

Läs Josefine Sundströms krönika

Att ha altan i stan är fantastiskt. Vi har det. På somrarna lever vi upp tack vare vår uteplats. Vi sitter där och läser tidningen, vi odlar pelargoner. Och vi grillar! Att kunna grilla mitt i stan är unikt och gör att våra vänner söker sig till oss. Vi älskar det. Grillmiddagar med vänner är synonymt med sommaren. Min man Klas har köpt en svindyr mackapär med lock, ventil och medföljande lyxgrillhandske.

Det är han som sköter marinad och själva grillningen. Jag gör allt lull lull omkring. Jag friserar blommorna, ser till att det finns filtar till gästerna. Jag dukar, tänder ljus och torkar av vinglasen. Jag gör tillbehör till köttet och fixar förrätt samt dessert. Och eventuellt skålar med godis och snacks. Ja just ja, nu höll jag på att glömma. Jag puffar soffkuddar, tänder doftljus och byter gästhanddukar på toa också.

 – Klas, nu kommer dom! Kan du öppna? ropar jag ut genom köksfönstret.

 – Tyvärr älskling. Jag har redan tänt på och måste passa elden.

När våra vänner anländer är det jag som öppnar dörren och ställer eventuella blommor i vatten. Medan min man passar glöden och tar emot gästerna på altanen. Självklart med en ölflaska i handen. Jag hämtar välkomstdryck innan jag bär fram alla tillbehören. När jag kommer med salladsbestick märker jag hur Klas och gästerna har sparkat i gång festen. De första intressanta diskussionerna har redan avhandlats, i bästa fall har jag hunnit vara delaktig i välkomstskålen. Ljuvlig grilldoft letar sig in genom köksfönstret. Det skrattas åt något. Jag ställer det sista på en bricka som jag bär ut. Klas står med grilltången i högsta hugg och lassar upp sina vackra grillspett på serveringsfat. Vi samlas runt bordet och slår oss ner.

Puh! Jag är äntligen en i gänget.

Redan efter första tuggan börjar det låta från gästernas tuggande munnar.

– Mmm vilket kött.

Jag instämmer, kycklingen är supergod. Gästerna skyfflar upp sallad, sås, bulgur och mer kött på gaffeln och tuggar förnöjt.

– Men vilken FANTASTISK marinad! Gästernas eufori över det perfekta köttet vill inte hejda sig:

– Klas du är verkligen kung. Skål för kvällens grillmästare!

Ja, herregud skål för Elvis Presley! Förlåt, jag menar Klas!

Jag har förstått att det är så här det ser ut i de flesta av landets trädgårdar. Mannen fjuttar på medan frugan gör allt annat. De första somrarna med altan tyckte jag att allt var som det skulle. Jag tyckte till och med att fördelningen var rättvis.

Men på senare år har jag insett att vi kvinnor är så jäkla lurade. Vi tror att vår andre hälft är hjälpsam när han visar intresse för grillögat. I själva verket är han slug. Han är fullt medveten om att han får allt. Kvällssol, för­drink. Och delaktighet i festen, alla tenderar ju att samlas runt elden. Dessutom får han allt beröm efter middagen.

Tänk på det när det ska grillas i sommar. Fortsätt gärna att berömma the grillmaster. Men glöm inte hon som blandat dressing, tänt myggspiral och vikt servetterna. 

Följ ämnen i artikeln