Lund-professor stödjer studenternas ”horsång”

Publicerad 2013-05-03

Johanna Helldén kritiserade sångerna - nu jämför professorn sångerna med barn som säger ”bajs” på vuxenkalas

TRÖTTNADE Johanna Helldén, 23, fick nog av lundastudenternas sexistiska sångtexter. Efter den överväldigande kritiken har Teknologkåren nu tagit bort texterna ur sångböckerna.

Studenter som sjunger om horor får utlopp för samma behov som ett barn som säger "bajs". Det menar professor Jan Eric Larsson, som nyligen höll ett brandtal för visorna på en bal. Den som inte gillar det bör säga ifrån.

– Jag tycker att det är jättekonstigt att han lägger över ansvaret på de som blir utsatta, säger studenten Johanna Helldén.

När Johanna Helldén, 23, offentligt kritiserade några av de sånger som studentföreningar i Lund sjunger på sittningar, bland annat visan "I met a whore in a park" som handlar om en man som mördar en prostituerad och har sex med hennes lik, fick hon först stöd av såväl studentkårerna som rektorn på Lunds tekniska högskola. Sångarkivet och sångböckerna skulle ses över och de sexistiska och homofobiska sångerna skulle plockas bort.

Nu möter hon oväntat motstånd från en av skolans professorer. Jan Eric Larsson, inspektor och professor, höll på Teknologkårens bal ett 15 minuter långt brandtal för visorna och nämnde upprepade gånger Johanna Helldéns namn.

”Det är censur”

Jan Eric Larsson kallade det faktum att sångarkivet stängts för censur och frågade vem som ska avgöra vad som är tillåtet.

– Just nu är det Johanna Helldén och Lundaredaktionen som pekar finger.

Han gick sedan igenom de sånger som kritiserats och menade att flera av dem är ironiska. De två som saknar humoristisk eller ironisk poäng, "Theobald Thor" och "I met a whore in a park", fyller i stället en annan funktion.

– De är sånger som har en väldigt välkänd mänsklig funktion. Det handlar om att visa upp sig själv genom att sjunga något som är tabu. Det handlar om att ta plats genom att våga säga något som går över gränsen. Det är samma funktion som när ett litet barn som får vara med på ett vuxenkalas börjar säga "bajs, bajs, bajs".

Självklart kan sångerna vara olämpliga, menade Jan Eric Larsson. Studenterna bör tänka efter vilka som är närvarande innan de sjunger. Men det är också upp till de som känner sig utsatta att säga ifrån.

– Om någon tar upp en sång som man inte ställer upp på - visa lite kurage då och säg till, sa han och avslutade talet:

 – Teknologerna är inte exkluderande, inte mansgrisar. Alla är välkomna här.

”Förväntade mig inte det av en professor”

Johanna Helldén var inte på balen utan hörde talas om talet genom en kompis.

– Han säger ju inget som jag inte redan läst i kommentatorsfälten. Men jag förväntade mig inte det av en professor. Han låter som en lärare som säger att "på vår skola finns ingen mobbning, så vi behöver inte jobba med det", säger Johanna Helldén.

Hon framhåller att hon främst kritiserat att "I met a whore in a park" funnits med i den sångbok som delats ut till nya studenter.

– Jag tycker visserligen inte att ett arkiv måste innehålla allt som någonsin sagts och sjungits. Men det låter som en bra idé att de står kvar i sångarkivet men flaggas som olämpliga.

Att sångerna skulle handla om att bryta mot tabun köper hon inte.

– Vuxna människor har väl ansvar. Det är lite skillnad på att säga "bajs" och att sjunga om en kvinna som får skylla sig själv för att hon blir dödad när hon suger kuk. Även om den som sjunger inte står bakom det så sänder man ut ett budskap.

När hon själv hörde sången första gången på en sittning med Naturvetarkåren satt hon tyst, i chock.

– Jan Eric Larsson tycker att man ska säga ifrån. Men det är inte så kul att vara den som förstör stämningen, som gör de andra obekväma. Jag gick inte på några fler sittningar med dem.

Rektorn tar avstånd från talet

Rektorn på Lunds tekniska högskola, Anders Axelsson, var med på balen. Han tar avstånd från Jan Eric Larssons tal.

– Jag är besviken och ledsen. Vi har en tydligt deklarerad värdegrund som gäller både studenter och lärare och vi förväntar oss att våra lärare ska vara förebilder, säger han.

Aftonbladet har sökt Jan Eric Larsson utan framgång.