”Vi är en trasig familj”

Jonas Stenbergs syster Frida mördades av sitt ex

RELATIONER

”Frida var en väldigt glad och positiv tjej. Vi är en trasig familj utan henne”, säger Jonas Stenberg.
”Frida var en väldigt glad och positiv tjej. Vi är en trasig familj utan henne”, säger Jonas Stenberg.Foto: SIMON ELIASSON/PRIVAT

RÅNEÅ.
Tvåbarnsmamman Frida Stenberg, 24, dog direkt när ex-pojkvännen tryckte slaktmasken mot hennes nacke.

I augusti är det åtta år sedan det makabra mordet i Luleå.

Saknaden efter en nära syster är fortfarande stor.

– Vi är en trasig familj, säger brodern Jonas Stenberg.

Den blonda kvinnan går några steg bakom den lilla pojken på skogsstigen. De pratar och skrattar. Så får pojken syn på något spännande på marken, stannar till, böjer sig ner. Kvinnan sätter sig på huk bredvid och ler mot den lille. De småpratar.

– Det här är bara någon vecka innan Frida mördas, säger Jonas Stenberg, 37, och sväljer hårt.

Hans blick stirrar stint på den stora tv-skärmen i vardagsrummet. Han tystnar. I augusti i år har det gått åtta år sedan hans lillasyster Frida Stenberg, 24, mördades brutalt av sin före detta sambo. Mellan dem låg en infekterad vårdnadstvist om barnen, en tvåårig son och en fyra månader gammal dotter.

Den 26 augusti 2009 hade Frida Stenberg till slut fått besked från tingsrätten om att hon tilldelats vårdnaden. Som skäl angavs att hon fortfarande ammade och att barnen borde bo tillsammans.

– Hon ringde mig till jobbet och berättade. Hon var så himla glad, säger Jonas Stenberg.

Några timmar senare samma dag åkte Frida Stenberg till ex-pojkvännens familjegård för att hämta hem sonen. Med sig i bilen hade hon dottern. Väl där blev det tjafs. Expojkvännen hittade inte sonens skor och strumpor. Han gick då bort till sin bil för att hämta dem – och en slaktmask, som används för att avliva djur.

På eftermiddagen ringde en bekant till Jonas Stenberg och sa att det hänt något förfärligt ute på gården.

– Jag kastade mig i bilen och körde dit. Polis och ambulanspersonal var där. De lät mig inte passera avspärrningen utan sa bara att ”Hon är avliden”. Då åkte jag hem till mamma, säger Jonas Stenberg.

”Högtider som jul och födelsedagar saknar jag Frida särskilt mycket”, säger Jonas Stenberg.
”Högtider som jul och födelsedagar saknar jag Frida särskilt mycket”, säger Jonas Stenberg.Foto: SIMON ELIASSON/PRIVAT

Lekte med sin son

När ex-pojkvännen återvänt från sin bil hade han spänt han upp fjädermekanismen på slaktpistolen och skjutit Frida Stenberg i nacken. Hon dog direkt.

Ex-pojkvännen erkände mordet. Hans advokat, Thomas Bodström, hävdade dråp och ville att tingsrätten skulle döma hans klient till rättspsykiatrisk vård, men Luleå tingsrätt dömde till fjorton års fängelse. I hovrätten sänktes sedan straffet till tolv år.

Skamligt, anser Jonas Stenberg. Han brinner av ilska över det svenska rättsystemet.

– Det är ett skämt, ett lotteri. För mig är det självklart att han skulle dömts till livstid för det fruktansvärda han gjort, säger han.

Första tiden efter mordet var tuffast. Alla i trakten visst vem Frida var och folk kom ofta fram till Jonas Stenberg för att beklaga det som hänt.

– Det var jäkligt jobbigt faktiskt. Man känner sig så utelämnad.

Jonas blev sjukskriven och gick tillbaka till sitt arbete efter tre månader. Terapi låg inte för honom då, säger han. Men vännerna blev ett stort stöd, liksom mamma. Han tillbringande också mycket tid ute i skogen på sin enduromotorcykel. Det kändes viktigt att sysselsätta sig med saker.

– Så mycket vet jag att det inte är bra att stänga inne det jobbiga. Att gömma undan sorgen går inte.

Systerns död väckte en tidigare smärtsam förlust till liv. Pappa Ulf omkom i en bilolycka när Jonas och Frida Stenberg bara var tio och fem år gamla.

– Jag... jag tyckte att det var jobbigt att vara liten...

En utdragen paus för att samla tankarna. Ögonen blir glansiga, andetagen lite djupare.

Det händer att Jonas Stenberg träffar på Fridas ex-pojkväns föräldrar på bensinmacken: ”Då vill jag vända mig bort”, säger han.
Det händer att Jonas Stenberg träffar på Fridas ex-pojkväns föräldrar på bensinmacken: ”Då vill jag vända mig bort”, säger han.Foto: SIMON ELIASSON

En känsla av tomhet

– Humöret pendlar, säger han sedan.

Det är inte så illa som det var i början, men där finns en känsla av tomhet. En ledsamhet över det som aldrig blev, som kunde blivit. En framtid med Frida och hennes två barn. Och med en mamma och mormor, Anne-Marie. En sammansvetsad enhet.

– Om Frida levt i dag hade allt varit annorlunda. Vi är en trasig familj nu. Mamma har tagit det hårt. Det är som att jag tappat en bit av mitt hjärta. Frida var så glad och positiv. När Martin och hon separerat flyttade hon in i en egen lägenhet här i Råneå. Hon hade dålig ekonomi så jag tog ett lån och köpte en gammal Mercedes som hon skulle kunna köra barnen i.

Till kyrkogården där Frida och pappa Ulf ligger begravda går Jonas Stenberg aldrig.

– Jag blir så jäkla ledsen då.

Samtidigt, en tacksamhet för att kontakten med syskonbarnen, i dag nio och åtta år gamla, lever vidare. Barnen bor med sina fosterföräldrar några mil bort men kommer på besök en gång i månaden. Och i sommar ska de bo en vecka hos sin mormor.

– Min systerson gillar fiske precis som jag. Vi har varit ute flera gånger och haft kul tillsammans.

Där finns en ljusglimt till. För tre år sedan träffade han Kristina på en privat fest. De gifte sig redan ett år senare i Luleå stadshus, på Fridas födelsedag den 25 april.

– Kristina är lugn och förstående. Det är behagligt att hänga med henne, säger Jonas Stenberg.

Obevakad permission

Frida Stenbergs mamma fick nyligen ett brev från kriminalvården där hon informerades om att dotterns mördare kommer ges permissioner utan övervakning. Jonas Stenberg är rädd för att det betyder att en frigivning kan vara nära förestående.

– Vi pratar om en man som mördat mamman till två gemensamma barn. Jag vill att han ska sitta inlåst på livstid, säger Jonas Stenberg.

FAKTA

JONAS STENBERG

Ålder: 37
Bor: Råneå.
Gör: Svetsare.
Familj: Hustrun Kristina.