Är vardagen full av stress?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-16

Pröva ”downshifting” – och öka din livskvalité

Många tror att mer pengar skulle göra vardagen mindre stressig.

Det är tvärtom.

– Det tar tid att konsumera och underhålla allt vi köper, säger forskaren Jörgen Larsson.

Men det går att ”downshifta”.

Jörgen Larsson.

Föräldrar är den mest tidspressade gruppen i samhället. I en ny rapport har Jörgen Larsson, forskare vid Göteborgs universitet, studerat varför det är så, och vad vi kan göra för att få ett lugnare liv. 1 500 personer har svarat på frågor.

Konsumtion stressar

Det finns framför allt två orsaker till vardagshetsen:

Vi jobbar! Föräldrar med småbarn arbetar totalt tio timmar mer i veckan än på 1970-talet. Det beror främst på att mammorna gått upp i tid, medan papporna inte gått ner.

Vi handlar! Konsumtionen har fördubblats sedan 1970-talet.

– Många inser nog inte hur mycket tid det tar att köpa och ta hand om till exempel hus, båt, fritidshus och andra saker. Tänk bara på byggprojekt och pappersarbete med räkningar och försäkringar, säger Jörgen Larsson.

Heltid är normen

Det ”stora” ägandet stressar männen mer. Kvinnorna däremot får ökad tidspress om det blir mer pengar över till den vardagliga konsumtionen, som barnkläder och fritidsprylar.

– De familjer som verkar ”lyckade” med karriärer, fin villa och sommarstuga har vanligen stark tidspress. De med hög inkomst lever också ofta i ett socialt sammanhang där förväntningarna är höga, till exempel på barnens kläder och presenter när man är bortbjuden.

Föräldrar som jobbar 30 till 37 timmar i veckan är betydligt mindre stressade än de som jobbar heltid. Rapporten visar att 40 procent av mammor och 15 procent av pappor med småbarn egentligen vill ha kortare arbetsvecka, även till priset av sänkt lön.

Varför gör de inte så då?

– Det finns en väldigt stark norm att jobba heltid. Den som vill gå ner i tid blir en avvikare och måste försvara sig – särskilt om det är en man. Ett annat skäl är att det minskar utrymmet att konsumera. Många identifierar sig mycket med sitt hem, sina kläder och saker. En del har blivit vana att resa bort två-tre gånger om året för att lappa ihop familjen eftersom vardagen inte fungerar.

Någonting är på gång

Men det går att tänka annorlunda.

Forskaren Jörgen Larsson och hans fru har tre barn. De har valt att jobba deltid och konsumera mindre. Det kallas down-shifting, och handlar också om personlig utveckling och att tänka mer miljömedvetet.

– Det gäller att fundera över vad som verkligen är viktigt i livet, och kräver en hel del handlingskraft. Jag försöker till exempel att tänka ”good enough” i arbetet – att det här får duga, i stället för att alltid, alltid göra mitt bästa.

Hur stressade är föräldrar i Sverige om tio år?

– Det känns som om något är på gång. Man kan tänka sig att det finns en mättnad på konsumtion, och att tid blir viktigare för livskvaliteten.

Enkät: Vill du jobba mindre?

Ulrika, 39:

”Vi är inte fast i heltidsfällan”

Ulrika Ewerman, 39, industridesigner, med John, 1,5 år (bilden), Mark, 4, och Josef, 6:

– Jag jobbar redan 75 procent. Min man jobbar också deltid, och vi delar lika hemma. Vi vill inte att barnen ska vara för många timmar på dagis helt enkelt. Men när barnen blir större går jag gärna upp i heltid.

– Eftersom jag varit mammaledig så länge har vi inte dragit på oss höga kostnader. Vi bor i hyresrätt till exempel. Så vi är inte fast i heltidsfällan som många andra.

Måns, 43:

”75 procent är lagom”

Måns Langert, 43, it-konsult, med Sonja, 8 (bilden) och Viggo, 10:

– Ja, det tror jag faktiskt. 75 procent är nog lagom. Men på den typen av arbete jag har så behövs en fulltidsperson. Jag måste säga att jag inte ens försökt gå ner i tid! Det handlar om pengar också, det skulle vara kännbart att jobba mindre. Och så vill man inte verka arbetsskygg.

– Om jag gick ner i tid skulle vi få dra ner på vardagslyx, som gott vin och kläder till oss föräldrar.

Michael, 55:

”Positivt ha tid hemma”

Michael Larson, 55, musiker, med Ebba, 5 (bilden) och Olle, ett halvår:

– Nej, tvärtom. Just nu skulle jag vilja arbeta mer. Jag är frilansande musiker och jobbar väldigt oregelbundet. För tillfället har jag för lite jobb. Det positiva är faktiskt att jag har tid så att det räcker hemma.

– Vi klarar det ekonomiskt så att det går runt, men inte mycket mer.

Maria, 31

”Svårt få bra jobb”

Maria Gemzell, 31, mammaledig ekonom, med Ted, 2 år (bilden) och Axel, 4 månader:

– Nej, det tror jag inte. Jag har alltid tyckt att det är roligt att jobba, och om man ska vara krass så handlar det om ekonomi också. Dessutom tror jag att det är svårt att få ett roligt och ansvarsfullt jobb om man arbetar mindre än heltid. Men visst – egentligen skulle jag vilja ha mer tid hemma.

Följ ämnen i artikeln