”Han sparkade av mitt käkben med trätofflor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-03

Susanna Alakoski : ”Den dag ingen kvinna tiger slutar männen slå”

Författaren Susanna Alakoski var bara tonåring när hon fick käken avsparkad av en pojkvän.

Nu är hon redaktör för en bok där kvinnor talar ut om misshandel.

– Den dag ingen kvinna tiger slutar männen slå.

succéförfattaren ”Att tala om våldet är ett maktmedel”, säger Susanna Alakoski, mest känd för att hon fick Augustpriset för boken ”Svinalängorna”. Under hösten har hon varit aktuell med antologin ”Lyckliga slut”, där kvinnor berättar öppet om att leva med en våldsam man.

De senaste tio åren har den anmälda misshandeln av kvinnor ökat med 29 procent.

Orsak: allt fler kvinnor vågar anmäla. Enligt Brottsförebyggandet rådet beror det på att våldet uppmärksammats mer, bland annat genom nya lagar.

I antologin ”Lyckliga slut” berättar kvinnor öppet om skräcken att leva med en våldsam man.

Men också om att de faktiskt gick till slut. De fick nog.

– Det kommer en dag då kvinnor slutar hålla tyst om våldet, det är jag övertygad om. Den processen är redan igång. Att män över huvud taget fortsätter slå beror på det hemliga kontraktet: Hon tiger, säger redaktören Susanna Alakoski.

Uppkäftigt att tala

För hur skulle någon kunna fortsätta misshandla om han visste att hustrun berättar för kollegorna att ”Om jag haltar beror det på att min man sparkade mig i går kväll”?

Att träda fram är okonventionellt. Uppkäftigt. Europaparlamentarikern Maria Carlshamre skriver i ”Lyckliga slut” om hur många av hennes vänner avrådde henne från att berätta öppet om våldet hon utsatts för. De varnade henne för att bli svartmålad och reducerad till ”misshandlad kvinna”.

Myt om slagna kvinnor

Enligt myten är det nämligen en speciell sorts passiva, kuvade kvinnor som får stryk. Carin Holmberg, filosofie doktor i sociologi, har intervjuat kvinnor som vågat lämna, och har en förklaring till fördomen:

– Det är olidligt att tänka att vem som helst kan drabbas – då kan det ju hända mig också! Därför är det lättare att tänka på de här kvinnorna som ”de andra”.

Bättre stöd

Våld i en relation är inte okomplicerat. De kvinnor som Aftonbladet Kvinna pratat med beskriver inte bara våld och rädsla. De minns också kärlek och bekräftelse. Till och med efter polisanmälningar och domar kan de längta efter mannen som slog.

Men de senaste åren har samhället fått mer kunskap om våldets mekanismer. Och stödet har blivit bättre.

– I dag vet kvinnor att de inte är ensamma. Därför vågar vi mer, säger Susanna Alakoski.

”Han jagade mig med en eldgaffel”

Gudrun Schyman, 59

Talesperson Feministiskt initiativ

Upplevelse av våld: Jag har varit med om sporadiskt våld i flera relationer. Jag har fått slag i ansiktet, strypgrepp om halsen och jagats med eldgaffel.

Därför gick jag: Jag såg plötsligt mig själv i mammas mönster, även om hon inte blev slagen: hon bet ihop och stod ut trots att pappa drack. Jag ville bryta det mönstret.

Polisanmälan: Nej. Det kändes som en så stor grej, och jag skämdes.

”Jag var rädd att inte överleva”

Dominika Peczynski, 37

Vd för pr-byrå

Upplevelse av våld: När jag var tonåring var jag ihop med en mycket våldsam kille. Han hade missbruksproblem och utsatte mig för grov misshandel, knivskar mig, slog mig med hammare... Jag var rädd att inte överleva.

Därför gick jag: Jag ville egentligen gå hela tiden, men han släpade i princip hem mig. Till slut planerade jag min flykt i smyg. Pappa hämtade mig, och dagen efter åkte jag utomlands och jobbade som modell ett helt år.

Polisanmälan: Ja, en gång när han knivskar mig. Men jag drog tillbaka anmälan, för jag var livrädd.

”Han slog mig i barnens närvaro”

Maria Carlshamre, 50

EU-parlamentariker

Upplevelse av våld: Jag och min dåvarande sambo levde tillsammans i nästan tio år. Kontrollbehovet fanns där tidigt men jag såg det som ett resultat av hans barndom och försökte hjälpa honom. Han slog mig i barnens närvaro – det var då jag förstod att jag måste få slut på det.

Därför gick jag: Jag hade ställt ultimatum. Jag krävde att han sökte hjälp och när han inte gjorde det fick jag honom till slut att flytta.

Polisanmälan: Jag anmälde honom 2002 efter att han flyttat, när han hotade mig på telefon. Han häktades och dömdes för misshandel till fängelse, villkorlig dom.

”Jag knäcktes av slag och förhör”

Unni Drougge, 51

Författare

Upplevelse av våld: I två olika relationer. I den ena slog jag tillbaka, skrek, rev och bråkade. I den andra blev jag både psykiskt och fysiskt nedbruten: allt från långa förhör om mitt tidigare sexliv till bett och knytnävsslag.

Därför tog det slut: Det var ett plötsligt uppvaknande en av alla de gånger han hotade att göra slut. Man når sin bottenpunkt.

Polisanmälan: Ja, i den senare relationen. Han dömdes till villkorlig dom för misshandel och olaga hot.

”Han ångrade sig efter varje gång”

Marja Valtonen, 51

Frilansjournalist

Upplevelse av våld: Min man förändrades helt när vi flyttade till hans hemland Österrike. Hans svartsjuka blev värre och värre. Han ville knappt att jag skulle jobba. Och så slog han mig. Jag blev helt chockad, men försökte skylla det på flytten. Varje gång ångrade han sig.

Därför gick jag: En småsak egentligen: Han ville flytta fram en resa – min 40-årspresent – på grund av en fotbollsmatch han ville se. Då hade jag fått nog.

Polisanmälan: Ja, flera gånger. Han erkände och dömdes till böter. Straffen är lägre där.