”Vi måste tidigt lära barnen hur de ska bete sig på nätet”

Daniel Pernikliski om att sociala medier kommer långt före blommor och bin-snacket i uppfostran

Det spelar knappast någon roll om vi tycker att sociala medier är farliga för ungdomar. Medierna lär inte precis upphöra att existera bara för att vi förfasar oss över alla förödande effekter de kan föra med sig, med nätmobbning, privata bilder och information som hamnar på fel ställen.

Visst, det kan hända en massa hemskheter, men i sig är medierna inte farliga. Det som har betydelse är hur vi använder dem, och det måste initialt vara en uppfostringsfråga. En fråga om att lära barn hur de ska bete sig på nätet, och den diskussionen måste börja tidigt. Långt före blommor och bin-snacket.

Dessutom kan de sociala medierna ge en bättre inblick i ungdomarnas liv än vi har haft möjlighet till tidigare. Hemma hos oss har vi flera gånger kunnat diskutera olika kommentarer på Facebook, som har förekommit i min fjortonåriga dotters bekantskapskrets. Vi har kunnat säga: ”Det som den och den sa om den och den var verkligen inte schysst. Det måste ni prata med den om. Den där bilden är inte bra”, och så vidare. Oschysstheter mellan ungdomar har ägt rum i alla tider, men aldrig varit lika synliga för vuxnas ögon som nu.

Sker den virtuella vänskapen mellan föräldrar och barn på sociala medier inte frivilligt, är det inte orimligt att ha det som krav, tills man litar på att barnen kan handskas med medierna på egen hand. Precis som vi håller dem i handen när vi går över gatan, innan vi ser att de själva klarar sig i trafiken.

Sociala medier är ett självklart verktyg som vi måste lära våra barn att använda. Möjligen finns det ett problem med att många vuxna inte har lärt sig hantera det så bra själva ännu, men det blir nog bättre om en generation eller två.