”Kasst – och lysande”

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2010-01-18

Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson recenserar 20 av vinterns pocketböcker

Det har kommit ovanligt många läsvärda pocketböcker under vintern.

Här kommer mina recensioner av 20 stycken – med femplussaren i topp.

Cecilia Gustavsson.

Markus Zusak: Boktjuven

Roman Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Självaste Döden är berättare i denna internationella succé som riktas både till unga och vuxna. Tyskland 1939: Liesel är en flicka som älskar böcker och gör allt för att få tag i dem. Sorgligt, gripande och rörande.

Ann Heberlein : Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

Självbiografi Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ett modigt, hjärtskärande nödrop från en manodepressiv etikforskare och debattör. Hennes beskrivning av känslornas svängningar och sin syn på livet får läsaren att förstå vad verklig ångest innebär. Dessutom är hon en skarp iakttagare.

Carl-Johan Vallgren: Kunzelmann & Kunzelmann

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Inte en sådan fullträff som Augustprisvinnaren "Den förunderliga kärlekens historia", men roande och engagerande. Vallgren har en extraordinär formuleringsförmåga, och det visar han i denna brokiga, fantasifulla historia om far och son i skilda tidsepoker.

David Lagercrantz: Syndafall i Wilmslow

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Underhållning och bildning i kombination. I centrum står den homosexuelle Alan Turing, mannen som lade grunden till den moderna datorn. Platsen är 50-talets England. Här finns en thrillerintrig, gott om fakta och spännande personligheter.

David Benioff: Tjuvarnas stad

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Det här är en riktig Berättelse. Två unga män rör sig i och runt ett belägrat Leningrad 1942 för att skaffa fem ägg till en tårta (!). Det är kallt, eländigt och livsfarligt, men här finns också värme, humor och galenskaper.

Bengt Ohlsson: Syster

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Egentligen händer inte så mycket. Det är den gåtfulla stämningen och språket som är behållningen i historien om 9-åriga Marjorie. Hon placeras hos sin faster när hennes storasyster försvunnit. Fantasifullt och lugnt.

Jonathan Litell: De välvilliga

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ett hyllat storverk - men fruktansvärt sorglig om människans ondska. Om andra världskriget ur en nazistofficers perspektiv. Alla grymma detaljer på 900 sidor gjorde att jag var tvungen att skumma ibland, trots att boken är otroligt välskriven.

Majgull Axelsson: Is och vatten, vatten och is

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Syskontemat är något av Axelssons specialare. Här handlar det om två tvillingsystrar som växer ifrån varandra. Försummelse, laddade familjeband och 60-talsmiljöer bildar denna psykologiskt intressanta historia. Självklart välskriven.

Christian Mörk: Darling Jim

Spänningsroman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Magisk, suggestiv stämning i originell genrehybrid: lite saga, lite deckare, lite relationsdrama. Om tre irländska systrar, vars liv förändras när det kommer en mystisk främling till den lilla staden. En internationell succé som det är svårt att lägga ifrån sig.

Karin Shepard: Känner vi varann?

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En liten pärla! Psykologiskt drama med ett stramt språk som är en njutning att läsa. En kvinna hittas död i en lägenhet i New York, och genom tre mycket olika berättarröster lotsas läsaren listigt och skickligt fram till vad som egentligen hände.

Peter Robinson: Kall som graven

Deckare Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Robinson fortsätter att skriva om kommissarie Alan Banks, och han gör det bra. Dramatisk början när en hög polischef hittar sin dotter avklädd på internet. Historien har många förgreningar och en lagom mix av polisarbete och relationer.

Marika King: Supernova

Roman Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En underhållningsroman som sticker ut i sin genre. Bra driv, igenkänning för många och underbart med en hjältinna som oftast gillar sig själv. Det handlar om Lisa som får ett toppjobb i storstan och börjar jobba för mycket. Lite vänskap, lite sex, och mycket karriär.

Isabella Varricchio: Pioner

Roman Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Romandebut om två väninnor på Greklandssemester. Bitvis glimrande välformulerad, men också många kryptiska stycken i en lite sökt, litterär stil. Ämnena är dock intressanta: Vänskap, sexualitet och kvinnlig utsatthet och makt. Hoppas på mer raka rör i nästa roman.

Camilla Ceder: Fruset ögonblick

Kriminalroman Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Orkar man med ännu en deckardebut? Ja faktiskt, för den som är intresserad av mänskliga relationer och vill ha något med lite spänning är inte denna så dum. Flyhänt skriven och bra personteckningar - om än inte superoriginell.

Johan Kling: Människor helt utan betydelse

Roman Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kling regisserade den suveräna filmen "Darling", boken når inte upp till samma höga nivå. Den följer Magnus, frilansare inom tv, under en dag. Hans osäkerhet och oförmåga i en bransch där man bör vara mer framåt skildras ömsint. Men det blir lite för stillastående och ytligt.

Hanna Hellquist Bonnierpocket: Karlstad Zoologiska

Självbiografi Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Författaren berättar om sin uppväxt i korta kapitel och hänger upp historien på familjens alla djur. I fokus står relationen till pappan. Originell idé, charmigt och rappt skrivet. Men jag saknar djup, det slutar som fluffig sockervadd: Mumsig, men snabbt glömd.

Fay Weldon: En styvmors dagbok

Roman Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Psykoanalytikern Emily tjuvläser sin vuxna dotter Sapphos dagböcker. Och Sappho har mycket att ta itu med, inte minst en dalande karriär och en hatisk styvdotter. Bitskt och drivet ibland, men märkligt nog inte riktigt engagerande.

Charlotte Roche: Våtmarker

Roman Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kan vara det äckligaste jag läst. Boken utspelas på ett sjukhus, där en ung kvinna ligger och funderar. Någonstans finns här ett feministiskt uppror och ett familjedrama, men det drunknar i beskrivningar av hemorrojder, avföring och diverse kroppsutsöndringar. Uäk.

Niclas Ericsson: Familjehemligheter

Spänningsroman Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Debutbok med otäcka mord som utspelar sig i Stockholms gayvärld. Reportern Patrik försöker lösa dem. Jag blir inte klok på denna - omväxlande originell och spännande, men ibland dåligt språk och alltför ologisk intrig. Hoppas på hans nästa!

Randy Pausch: Den sista föreställningen

Självbiografi Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Författaren, en professor, höll en föreläsning strax innan han dog i cancer: Allt står här. Summan är vad han lärt sig av livet och vill förmedla till sina barn. Bitvis rörande, med läsvärda anekdoter, men tyvärr också klyschigt och lite självgott.