"Våga strunta i aktiviteter"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-14

Stimulans – eller bara stress? Många svenska barn har för många fritidsaktiviteter i veckan

Victoria Erlandsson, snart 8 år, åker pulka med pappa Uffe Erlandsson, 47. Victoria går på en aktivitet i veckan, teater.

Simning, teater, gympa? Karate, målarskola, fotboll?

Eller – inget?

– Våga strunta i en massa aktiviteter och gör något själva med barnen i stället, säger Christina Ålander, ombud på Bris.

Rrrrrrrrrrrr! Nu ringer telefonerna oavbrutet på bokningarna för fritidsaktiviteter runt om i landet. Januari är månaden då det är dags att bestämma vad barnen ska ha för sig på kvällar och helger. En hel del drar redan igång.

Som förälder är det lätt att bli förvirrad: Måste 4-åringen börja på något organiserat? Orkar 7-åringen sporta tre gånger i veckan?

Vi är aktivitetstokiga

Christina Ålander har jobbat på Bris, Barnens rätt i samhället, i trettio år. Hon tycker att vi blivit alldeles aktivitetstokiga. Föräldrarna alltså.

– Det finns en press att aktivera sina barn, för att ”alla andra” gör det. Det gäller att inte ryckas med. Jag tycker synd om alla mammor och pappor som mår dåligt av att andra verkar hinna så mycket. Och barn som tvingas in i aktiviteter för att föräldrarna vill det! Jag vet 3–4-åringar som har tre grejer i veckan.

– Man måste fråga sig vems behov som styr: Är det barnet som vill gå på en massa saker, eller föräldrarna som tycker att det är viktigt?

Barnen blir stressade

Det händer att Bris får samtal från barn som känner sig tvingade att göra en massa efter skolan fast de egentligen vill ta det lugnt. De får ont i huvudet, kan få svårt att sova och känner sig stressade.

– Om vi trissar upp de små, hur ska de orka allt när de blir äldre? Och föräldrar: Våga diskutera med andra – hur får ni ihop kvällarna, hur orkar ni skjutsa och ordna? Det viktigaste som familj är att hitta det som passar just er.

Bra med fler förebilder

Cecilia Thungström är samordnare för barn- och ungdomsverksamheten i Sim- och idrottshallarna i Stockholm och har själv varit ledare i många år. Hon håller med om att det finns en viss press att barnen måste göra mycket.

– En del mammor och pappor är onödigt rädda för att barnen ska ha tråkigt.

Men – hon tycker ändå att det är väldigt nyttigt med en eller två fritidsaktiviteter i veckan.

– Förutom att man får friskare och gladare barn så fostrar idrotten också. Man lär sig umgås i grupp, och ofta blir ledaren en bra förebild. Ju fler vuxna förebilder ett barn har, desto bättre. Särskilt

i dag när föräldrar är hemma mindre, och det är färre vuxna i skolan. Ledaren blir ofta en person som barnen kan prata med om allt möjligt.

Vem ska bestämma över barnens aktiviteter?

– Det beror på hur gamla barnen är. Så långt det går är det bra om de själva får säga vad de vill. Man måste vara lyhörd.

Men allt behöver inte vara organiserat, tycker Cecilia Thungström:

– Det är jättebra om föräldrarna själva hittar på saker med barnen. Som aktiva lekar, gå och bada eller vara ute i naturen.

Följ ämnen i artikeln