”Sunt att vara missnöjd med sexlivet”

Daniel Pernikliski om att bara 22 % är nöjda med sexlivet

78% procent av alla svenskar är inte helt nöjda med sina sexliv. Det låter ju inte bra, men vad säger det egentligen? Man kan vara missnöjd på så många olika sätt. Det finns perioder när min flickvän och jag har sex så sällan att det nästan inte händer alls. Då är vi missnöjda med vårt sexliv, eller avsaknaden av detsamma. Så finns det perioder när det funkar finfint. Men aldrig så fint att vi är helt nöjda.

För vad är helt nöjd, liksom? Det är närmast en omöjlighet att vara helt nöjd. Då krävs det att man vill ha exakt samma sorts sex, lika ofta och samtidigt. För att en sådan drömlik synk ska kunna uppstå krävs i princip att man är ihop med en klon av sig själv, och den skulle man knappast vilja ligga med. Det vore ju perverst.

Det är ett sundhetstecken att inte vara helt nöjd, därför att det uttrycker en medvetenhet om att någonting alltid kan bli bättre.

Att slå ett slag för ett bättre sexliv, som RFSU gör, är alltid bra. Tiderna och individerna förändras. Det man tycker om idag kanske man inte är lika förtjust i imorgon. Kanske är folk i den moderna tiden dåliga på att lyssna på varandras behov. Kanske tittar folk på CSI och spelar Alfapet på sina mobiltelefoner istället för att ligga med varandra. Kanske sover de för lite. Kanske har de för tjocka kondomer. Jag vet inte. Men grundinställningen måste vara att det alltid kan bli bättre, och att inte vara helt nöjd är en förutsättning för att driva någonting framåt. Ett dynamiskt förhållningssätt.

Jag misstänker att de 22 % som säger sig vara helt nöjda bara inte har förstått frågan.