Allt fler män kommer att 'göra en Borg'

Publicerad 2011-03-25

Familjelivet skälet när framgångsrika män - inte kvinnor - gör avbräck i karriären

Anders Borg har nämnts som tänkbar efterträdare till Fredrik Reinfeldt – men redan nu flaggar han för sin egen avgång.

Ett uttalande som ligger helt i linje med bilden av den moderna mannen som prioriterar familj och relationer framför karriär.

Anders Borg.

– Dagen då jag slutar som finansminister kommer att vara en av de bästa i mitt liv. Det skulle vara väldigt skönt att få återgå till att vara en vanlig människa med ett vanligt jobb och kunna gå på Ica, säger Anders Borg i en intervju med TV4:s Malou von Sivers.

– Det här är typiskt för den trend vi har sett det senaste halvåret: att man ska sätta familj och relationer främst. En trend som går att härleda till att det har varit skakigt i omvärlden, inte minst ekonomiskt, säger trendanalytikern Ida Hult på konsultbyrån Trendethnography.

”Otroligt statusfyllt”

Det moderna, kapitalistiska samhället är annars förknippat med att karriären går före familj och relationer, men till slut svänger pendeln och folk tröttnar på karriärshetsen, tror Ida Hult. Dessutom är det en statusmarkör att kunna göra något som är få förunnat.

– Att ha en karriär som Anders Borgs och sedan själv kunna välja att bli en "vanlig människa", det är otroligt statusfyllt. Att bli sparkad från sitt jobb och på så sätt bli en vanlig människa är självklart inte lika häftigt, säger hon.

Utvecklingen är inte bara en svängning från ett samhälle där karriär prioriteras till ett där familj och relationer prioriteras, utan också en del i den nya urbana mansrollen, tror Ida Hult.

– Den nya mannen fokuserar på mer än att jobba och ta hem pengar till familjen, säger hon.

”För en kvinna hade det setts som en tillbakagång”

Om Anders Borg hade varit en kvinna hade vi däremot inte höjt på ögonbrynen.

– Nej, och framförallt hade vi inte sett det som nåt lika positivt. Tvärtom hade det setts som en tillbakagång till en mer gammaldags, traditionell kvinnoroll. säger Ida Hult.

Hon reagerar också på Anders Borgs uttalanden om att han inte tycker att politik är lustfyllt, utan mest plikt och ansvar.

– Det är ett slags tillbakagång till 70-talsretoriken. Ett jobb är ett jobb, liksom. Det är inte något självförverkligande och de karriärsval vi gör gäller inte livet ut, säger Ida Hult.

”Unga kommer prioritera familj”

Hon förutspår att vi bara har sett början på den här utvecklingen.

– Många ungdomar har sett sina föräldrar bränna ut sig och kommer därför att prioritera stabila relationer och stabila arbeten.