Dåligt stöd till kvinnor på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-03

Kommuner underkänns i granskning – nu startar ny hjälptelefon

Någon som lyssnar – dygnet runt.

I morgon, tisdag 4 december, invigs Kvinnofridslinjen dit våldsutsatta och hotade kvinnor kan ringa när som helst.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

– Här finns alltid någon som lyssnar. Linjen kan vara ett första sätt för kvinnor att bryta isoleringen, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef.

– De ska få stöd och bekräftelse, känna att de blir trodda. Det är en stor fördel att de kan vara anonyma.

Det är kommunernas ansvar att hjälpa våldutsatta kvinnor – men en granskning av samtliga 290 kommuners webbplatser visar att hela 47 procent av dem helt saknar information till kvinnor som har blivit utsatta för våld.

– Det är bekymmersamt, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen. Det finns bra verksamhet på kommunerna, men det syns inte på webbsidorna. Informationen måste ut.

Bottenbetyg för Alvesta och Boden

Stockholm, Göteborg och Malmö får toppbetyg. På bottenplats finns bland annat Alvesta och Boden.

Genomsnittsbetyget för hela landet är inte högre än 2,1 på en skala mellan 1 och 5. Förhoppningen är nu att den nystartade Kvinnofridslinjen ska underlätta för kvinnorna.

– I första hand handlar det om att ge kvinnorna samtalsstöd i den situation de befinner sig i. Sedan kan man visa på andra alternativ och berätta vilken hjälp som finns att få i kommunerna där de bor, säger Åsa Witkowski.

Beklagliga brister

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp), som inviger Kvinnofridslinjen under en ceremoni i Uppsala på tisdag, anser att den bristande informationen från kommunernas sida är beklaglig. Med bättre information från kommunens sida skulle våldutsatta kvinnor slippa hamna mellan stolarna, menar hon.

– Om kvinnan inte är tillräckligt informerad flyr hon till en annan kommun. När hemvistelsekommunen får reda på det händer det att man ifrågasätter varför kvinnan inte sökt hjälp där hon bor och då kanske hemkommunen vägrar stå för kostnaderna, säger Nyamko Sabuni.

Vid Kvinnofridslinjens linjer kommer det att sitta sjuksköterskor, barnmorskor och socionomer. De senaste veckorna har de utbildats i hur våld i nära relationer verkar och lärt sig samtalsmetodik i telefon.

Gratis att ringa

– Våldet kvinnan upplever kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Ibland är det svårt att veta om även det psykiska är våld. Men det är det, säger Åsa Witkowski.

Kvinnofridslinjen drivs av Akademiska sjukhuset i Uppsala på uppdrag av regeringen. Att ringa dit är gratis, och numret syns inte på telefonräkningen.

Numret är 020–50 50 50.