Somaya vinner Årets Wendela

Uppdaterad 2012-12-10 | Publicerad 2012-03-08

Somaya tilldelas priset Årets Wendela

pris för kurage Systerjouren Somaya tar emot prischecken från Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och Wendelas redaktör Pernilla Ericson. ”Det här är ett pris till de tusentals personer vi har hjälpt genom åren, det är ett pris till deras kurage”, säger Luul Jama, styrelseledamot, och Susanne Namaani, verksamhetsledare för kvinno- och tjejjouren Somaya.

Hotet kommer inte bara från maken eller pappan.

Utan från hela hans släkt.

Och ibland från hennes egen familj.

– Vid hedersrelaterat våld är hotbilden mycket större än vid partnervåld. Det krävs specialistkompetens – och det har vi, säger Susanne Namaani, verksamhetsledare för systerjouren Somaya, som får priset Årets Wendela.

Varje år tar systerjouren Somayas telefonjour emot 4 000 samtal. I deras skyddade boenden får varje år 65 personer en tillfällig fristad.

– Förra året avvisade vi ungefär 30 kvinnor, framför allt på grund av platsbrist. Så det finns ett stort behov, säger Susanna Namaani, en av 13 anställda.

”Vi kan 30 olika språk”

Det som skiljer Somaya från andra kvinnojourer är att de har specialistkompetens för att ta emot kvinnor med utländsk och muslimsk bakgrund – eller­ som hotas eller drabbats av hedersrelaterat våld.

– Vi kan 30 olika språk och kan därför bemöta dem på deras eget språk, säger Susanna Namaani.

98 procent av dem som söker sig till Somaya har också utländsk bakgrund.

– Vid partnervåld är kvinnan hotad av en person. Inte så många män går till jobbet och berättar att frun har stuckit och ber om hjälp med att leta rätt på henne. Vid hedersrelaterat våld är det en mycket större hotbild. Kvinnan har hela hans familj emot sig, och ofta även hennes egen familj, säger Susanna Namaani.

”Pengarna ska gå till barnen”

Den komplexa hotbilden gör att det ofta tar lång tid innan kvinnorna söker hjälp. När de väl gör det, kan de vara traumatiserade efter år av övergrepp.

– Det är jättelätt hänt att de backar och vill dra tillbaka sin anmälan. Vi är duktiga på att stötta dem. Av dem som kommer gör faktiskt 65 procent polisanmälan.

Hur känns det att få utmärkelsen Årets Wendela?

– Jag blir rörd! Jag tycker att det är ett pris till alla de tusentals personer vi hjälpt, ett pris till dem och deras kurage, säger Susanne Namaani.

Vad kommer de 15 000 kronorna att användas till?

– De går till verksamheten. Majoriteten av dem som bor i skyddat boende är faktiskt barn, och vi har tänkt att de här pengarna ska användas särskilt till barnen.