Nä, nu blommar det - i Alperna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-06-07

"På nästan 2.500 meters höjd är utsikten hisnande"

Alperna   lika vackra på sommaren. Resa tog chansen att leka Julie Andrews (infällda bilden) i österrikiska Badgastein.

"The hills are alive!"

Jodå, visst finns det liv i Alperna även efter skidsäsongen. Badgastein i Österrike tar emot hälften av sina besökare på sommaren.

Anders Modig åkte dit för att söka äventyret - och leka Julie Andews i klassiska "Sound of

music".

Bergstopparna påminner om gårdagens konditoribesök: spetsiga bakelser, lätt florsockerpudrade efter nattens nederbörd. Här och var ligger gulvita gräddklickar av gammal vintersnö som fortfarande kramar bergssidan.

Med flåsig andhämtning trampar jag på, tätt bakom guiden Lini. Efter ett par timmar når vi målet Niedersachsenhaus.

Från denna "hütte" på nästan 2 500 meters höjd är utsikten hisnande, och den är ett skönt exempel på hur det är i denna trakt. När man vandrar i bergen tycks det alltid finnas en bergsstuga med servering inom räckhåll där man kan pusta ut och få sig något till livs.

När våra livsandar vaknat till liv lämnar vi stugvärmen och kliver ut på kammen. Jag skallrar tänder, eftersom jag gjort misstaget för dagen att ha en t-shirt, fortfarande svettig efter förmiddagens 1 500 avverkade höjdmeter.

- Fryser du? Då springer vi, så vi får upp värmen.

- Natürlich, svarar jag med ett leende, i tron att Lini menar att vi ska gå fort.

Varpå han sätter iväg. Och det är ju bara att hänga på med raska joggingsteg. Nog får vi upp värmen, alltid. Adrenalinet sprutar när vi med koncentrerade löpsteg och hopp mellan klippblock i rask takt avverkar hundratals höjdmeter. Efter en lättare fotstukning då jag för ett ögonblick glömmer att hålla tungan rätt i mun, tar vi det dock lite lugnare.

Väl nere vid bergets fot, grenslar vi åter våra terrängcyklar. Till hjuls studsar vi över stock och sten, korsar floder och vattenfall, innan vi kommer ner på vandringsleden som tar oss åter till Badgastein.

Alpresor på sommaren har sedan länge lockat en äldre publik. Och visst, fortfarande är silvergrått den dominerande hårfärgen bland gästerna. Ute i byn märks dock att även den yngre publiken har börjat hitta hit.

- Bergen är vackrare på sommaren än på vintern. Här finns så mycket att göra, och de som är här träffas varje dag och tar en öl och har kul, säger Sofia Olsson, en 22-årig tjej från Skåne som säsongsarbetar i Badgastein.

Jag tar äggliften upp på Stubnerkogel. För att inte spä på träningsvärken från gårdagen vill jag ta det lite lugnare. Mina frasande steg bland rödlila små alprosor och blåbärsris blandas med ljudet av koskällor. Det är så Milkareklam att det är löjligt. Jag släcker törsten i en bäck, och styr kosan mot en "alm", en fäbod som serverar kallskuret.

- Allt är hemgjort med produkter från vår egen gård, säger Frau Wallner stolt.

Mätt och belåten fortsätter den avslappnade Sound of music-inspirerade promenaden genom skidpisterna, för säsongen transformerade till rapsgula blomfält. På eftermiddagen landar jag vid en tågstation nere i dalen där ett stånkande lokaltåg tar mig tillbaka mot Badgastein.

Vattenfallet skär som en blänkande kniv rätt genom centrum. Flodens dödsföraktande kast utför berget ger byn ett rogivande bakgrundsmuller.

Förr kom kejsare, kungar och andra societetsmänniskor hit från hela Europa, och de kom för att bada kur. I Heilstollen - den gamla guldgruvan- är bergets innanmäte varmt och den radonhaltiga luftfuktigheten sägs ha en läkande effekt. För att kunna tillfredsställa de kräsna gästerna byggdes maffiga byggnader vid förra sekelskiftet. I dag har deras glans falnat något, vilket gör byn till ett fascinerande museum över forna tiders jetset.

De läkande krafterna måste naturligtvis testas. Efter en kort läkarundersökning går jag ut på perrongen och hoppar på det lilla gula tåget iklädd badbyxor och badrock. Tåget tuffar rakt in i den numera sinade guldgruvan.

Den snabbt stigande luftfuktigheten och temperaturen får snart mig och mina medpassagerare att svettas ymnigt.

Det luktar förvånansvärt fräscht, vilket jag får veta beror på att eucalyptusdoft placerats ut för att dölja bergets trötta doft. Efter en halvtimmes genomsvettig naturlig turkisk bastu går tåget tillbaka till marknivå.

Det låter helt galet att radon ska vara nyttigt, men det är vetenskapligt bevisat att det lindrar en mängd krämpor, bland annat reumatism och psoriasis. Även elitidrottsmän har börjat lägga träningsläger här, eftersom återhämtningen blir snabbare tack vare de unika kurbaden.

Om jag känner någon skillnad? Tja, det är onekligen uppfriskande, och träningsvärken är borttrollad. Men för att verkligen känna effekten ska man ta en riktig kur: tre bad eller grottbastubad i veckan under tre veckor.

3 röster om Badgastein

Familjen Lindenmeyer hade gärna stannat en vecka till.

Anders Modig

Följ ämnen i artikeln