Snabbkoll på kebab

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2004-07-04

När turkarna själva sätter sig till bords är det en sak som gäller – mycket mat som man kan äta länge av.

Här är en snabbguide till den turkiska maten.

8 små rätter

Meze: Smårätter som inleder måltiden, med allt från tomater, paprika och bönor till persilja, linser och yoghurt.

Prulgo: En ris- och grönsaksblandning.

Coban salata: Färska grönsaker, olja, salt och citron som tillsammans med pitabröd är ett näst intill måste på varje tallrik.

Köfte: Köttbullar, gjorda på persiljekryddad lammfärs.

Ekmeli balik: Grillade småfiskar i bröd

Bövegi: Fylld deg med fårost

Iskembe corbase: Soppa på lamm- eller komage ,

Baklava: Mandel- eller nötmassa inbakad i smördeg, dränkt i honung.

Kebablexikon

Döner kebab: Strimlat lammkött som pressats med fett och ägg och kryddats.

Sharwarma: Småt bitar av kycklingkött med sallad i pitabröd.

Shawarma på lammkött: Anses som delikatess och är något dyrare.

Shish kebab: Grillade bitar av lamm eller kyckling.

Iskender kebab: Strimlat lammkött blandat med grillade köttbitar, chilisås och yoghurt.

Adana kebab: Grillade kryddstarka färsrullar av lamm och kalv.

5 bra fraser

Hej: Merhaba

Vad kostar shishkebaben?: Sis kebabin fiyati ned kabar?

Tack så mycket: Pok tesekür edenim!

Kan jag få notan, tack: Hesabi alabilin miyim!

Hejdå: Güle güle!

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

Hanna Nilsson, Sture Olsson

Följ ämnen i artikeln