”Det svider i ögonen och man blir rosslig i halsen”

Svenska Monica Nilsson påverkas av smogen i Bangkok

Uppdaterad 2019-02-04 | Publicerad 2019-02-01

Det är svårt att se höga byggnade på håll i Bangkok på grund av smogen.

Invånare och turister uppmanas att använda ansiktsmasker.
Den giftiga smogen över Bangkok får människor att må dåligt och många håller sig inomhus.
– Många blir deprimerade och rädda, säger Monica Nilsson som bor i Bangkok.

Över 400 skolor har stängt i området och människor uppmanas att använda ansiktsmasker när de är utomhus. Den giftiga smogen i Bangkok påverkar alla som bor och arbetar i staden.

Monica Nilsson, 59, och hennes man har bott i Bangkok i fyra års tid och hon har lagt märke till att luften blir allt sämre.

– Luftföroreningar av denna grad påverkar mig i form av huvudvärk, det svider i ögonen och man blir väldigt rosslig i halsen efter några timmar. Bordet på balkongen som jag torkat av två timmar tidigare är återigen svart av sot, säger Monica Nilsson.

Ser knappt staden

Hon bor vid en park i Bangkok och har sett många som är ute och joggar och promenerar som om ingenting har hänt.

– Det är precis som vanligt trots att jag från vårt vardagsrum knappt ser konturerna på höga byggnader några kilometer bort. Jag förstår det inte.

Monica är före detta travel manager och jobbar i dag som fotograf och skribent. Hon har intresserat sig för Bangkoks miljö och luftföroreningar en tid och hon följer mediernas rapportering.

– Det finns många orsaker till att luften har blivit sämre här. Dels finns det ett stort antal lokalbussar i stan som är tjugo, trettio år gamla och drivs av diesel som inte är av något miljövänligt slag utan spyr ut kolsvart rök. Detsamma gäller de flesta "pick up trucks" som många kör med i Bangkok för att transportera både gods och människor, säger Monica Nilsson.

Bränner sina sopor

Hon nämner även att många, främst på landsbygden, fortfarande bränner sina sopor som kan innehålla gummi, plast och papper i en enda röra. Och under det kinesiska nyåret som firas i början av nästa vecka bränner man offergåvor i stora soptunnor i hela Chinatown.

– Många smårestauranger använder den billiga palmoljan när de grillar. Det ryker och bildas ett tjockt töcken över gatorna under största delen av dygnet, man brukar skoja om det här i landet, berättar Monica Nilsson.

Hon berättar att många bönder bränner sina skördar i den norra delen av landet kring jul, nyår och en bit in i februari.

Militären hjälpte till

– Ett år var det så illa att man fick ta hjälp av Singapores militärflyg som spred vatten. Smogen var så tjock att ChiangMai flygplats fick stänga under en period. Hundtals fick söka sjukvård för lung- och astmabesvär under en väldigt kort tid, säger Monica Nilsson.

Ett nytt sätt att bekämpa de farliga partiklarna i smogen är att använda sig av drönare.

– De sprutar någon form av kemikalier och det känns som att välja mellan pest och kolera. Man har inte kunnat läsa i tidningen här ännu vilken form av kemikalier det handlar om.

Bangkoks dåliga luft har fått stor uppmärksamhet, särskilt efter att myndigheterna har utfärdat varningar. Både invånare och turister känner oro över situationen.

– Det är svårt att veta vad thailändarna själva känner och tänker, men jag läste i The Nations, som är den ena av de två stora dagstidningarna här som finns på engelska, att många blir deprimerade och rädda, säger Monica Nilsson.