En värld av drömmar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-31

Efter succéfilmen har Bombays slum blivit hett utflyktsmål för turister

Nio Oscarsstatyetter gjorde Indien intressant – och plötsligt lockar slummen i Bombay.

Destinations Ewa Jacobsson följde med en guide in i Dharavis trånga gränder för att hitta stämningen från succéfilmen ”Slumdog Millionaire”.

Hon kom ut som en ny människa.

Slumturer handlar inte om att glo på fattiga, utan att få en medvetenhet om deras villkor och den enorma företagaranda som råder här, berättar Sunil Chettiya som guidar och visar upp livet i Dharavi för besökare.

Vi träffas vid en lokaltågstation i Bombay där det är klaustrofobiskt mycket människor. Jag har istället för sandalerna satt på mig ett par skor som täcker hela fötterna för att stå emot... ja, smutsen och intrycken.

Sunil tar med mig till bron som leder in i slumområdet och berättar stolt att han, precis som huvudrollsfiguren Jamal Malik i ”Slumdog Millionaire”, jobbat på ett callcenter innan han började guida. Det dröjer länge innan jag förstår att han själv fortfarande bor i slummen. Orsaken är att pappan blev arbetslös och familjens ekonomi havererade.

Drömmar och framåtdriv

Husen kramar varandra i de ibland halvmetertrånga gränderna vi promenerar igenom. Människor tittar nyfiket, ler och hejar. I ett rum som vetter mot gatan sitter två kvinnor på huk i ett rum och sorterar plastlocken från tomma tandkrämstuber.

Ett lock hit, ett lock dit, ett lock till i rätt behållare.

De ler igenkännande när de ser Sunil och nickar åt mig. Baby säger att hon gillar färgen på min indiska tunika och mina pösiga byxor. Sunil översätter och vi pratar lite om landet långt där borta. Kvinnorna nickar engagerat. När jag går därifrån tänker jag att jag inte ska slänga min tandkrämstub innan jag öppnat den och tagit ut ALL tandkräm. Och i fortsättningen ska jag sopsortera även locket.

”Slumdog Millionaire” är en filmisk saga där pojken från slummen visar sig kunna alla svaren i Indiens motsvarighet till tv-succén ”Vem vill bli miljonär” på grund av hans solkiga erfarenheter i slummen. Verklighetens sluminvånare har också drömmar, möjligheter och framåtdriv, dock kantade av stinkande öppna avlopp och bostäder de i många fall inte har papper på.

I 13th Compound, som är det stora återvinningsområdet, möter jag plastkvarnen. Maskinen äter girigt plastburkar, exklusiva schampoflaskor och trasiga leksaker. Ut kommer finfördelad plast.

Maskinen exporterar vi till Kina, berättar Nizamuddin, kusin till innovatören av maskinen, belåtet.

Här finns 10 000 företag

Drömmen om ett bättre liv är den energi som driver människorna.

Runt 10 000 företag drivs i de smala gränderna. Här tillverkas kex, Louis Vuitton-plånbokskopior, krukor, t-shirtar och datorväskor. I den mörka tvålfabriken trivs en get under ett skrivbord, utanför syns reklam för de stora mobiloperatörerna.

Runt nästa korrugerade plåthörn sprutar det tunna plasttrådar ut ur en maskin. Trådarna skivas ner till plastpellets som sedan blir nya plastprylar över hela världen. Maskinoperatören håller fram en penna och berättar att pennan, tack vare deras jobbinsatser, kan kosta 40 öre i stället för fyra kronor.

Så reser du hit!

På egen hand: Flyg snabbast med Finnair via Helsingfors från cirka 4500 kr för en månadsbiljett. Hitta bästa pris och andra flygalternativ samt hotell på bokaresa.destination.se

Charter: Köp en flygstol till Goa med Ving eller Apollo och ta sedan tåget eller inrikesflyget till Bombay. Hitta flygstolar i sista minuten samt hotell på bokaresa.destination.se

Visum: Söks numera på TT-services och kostar 652 kr.

www.ttservices.se

Vaccinationer: Kolla dina vaccinationer och komplettera med drickvaccinet Dukoral som kan öka motståndskraften mot turistdiarré. Mjölksyrabakterier och tvål i bladform att ha i plånboken hittar man billigt på lokala apoteket i Bombay.

Läs mer & ladda ner resguide!

Ladda ner resguider till:

Kolla in specialsidan om
Indien

Följ ämnen i artikeln