Den blomstertid nu kommer...

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2005-03-30

På fredag slår blommornas ö Mainau upp portarna för i år

MAINAU

Kan en praktfull slottsmiljö kännas riktigt folklig?

Den som tvivlar har aldrig satt sin fot på Mainau.

Här står turistbussarna lika tätt som blomsterrabatterna. Nästan.

På en liten ö i Bodensjön har grevparet Lennart och Sonja Bernadottes livsverk blivit något av svenskarnas favoritresmål i södra Tyskland. Greven avled den 22 december förra året - men hans livsverk på Mainau består.

Vi anländer i taxi från den lilla universitetsstaden Konstanz, drygt fyra kilometer bort. Försommaren har lockat fram solen, värmen och en mustig grönska som skruvar upp våra förväntningar inför besöket på den omtalade blomsterön. Bussarna med utländska och inhemska turister börjar fylla parkeringsplatsen. Några skolfröknar räknar in skolbarnen som har kommit med båt från Sipplingen på andra sidan sjön.

En fridfull plats

För motsvarande cirka 100 kronor per vuxen välkomnas vi till den 45 hektar stora ön i Bodensjön.

Några svanar guppar majestätiskt bland kvackande änder och skrikande doppingar vid strandkanten. Fåglarna matas av ivriga besökare. Det hörs "klong och klang" från klockspel som blandas med fågelsång i lövverken. Statyer och skulpturer är otaliga bland träd, dahlior och rosenbuskar.

-Det är verkligen vackert med alla blommor. Allt är så välskött och rofyllt, säger Christina Fürst, från Stockholm. Hennes syster, Margareta Mattsson, nickar instämmande där de står utanför den gigantiska byggnad som är Palmhuset.

-Vi skulle egentligen ha åkt till Paris. Men den resan blev inställd och vi blev föreslagna att åka hit i stället, säger Margareta.

Vi flanerar sakta vidare till fjärilshuset, en attraktion som får besökarna att köa för att komma in. På träbänkar i skuggan sitter en grupp tyska pensionärer på rad och äter glass och banan. Kaféet är fyllt till sista plats och souvenirbutiken här tycks också den göra strålande affärer.

Bernadottes bostad

Slottet Mainaus huvudbyggnad från 1740-talet bebos av familjen Bernadotte och är normalt inte tillgänglig för besökare. Undantagna är utställningsrummen på bottenvåningen, som Vapensalen.

Kyrkan S:t Marien är känd för sin fina akustik och här ordnas ofta konserter.

Miljötornet är ett nyrenoverat försvarstorn och på borggården samlas folk i grupper för att följa med på en tvåtimmars guidad vandring bland blomsterarrangemangen, växthus, serveringar och rofyllda terrasser.

Schwedenschenke blir förr eller senare en given samlingsplats för alla som besöker Mainau. Här finns restaurang med bordsservering, självservering och plats för dem som har picknickmat med sig. Grillad lax är en favorit på matsedeln, som har klara blågula inslag.

Här kommer och går båtarna och vi skyndar ombord på

m/s Austria som tar oss på en halvtimmes färd över sjön, tillbaka till Konstanz.

Från sjösidan ser slottsbyggnaden än mer magnifik ut, trots att den spegelblanka vattenytan driver gäck med det gemensamma motto som grevparet hade i alla år:

"Standaret fladdrar bara i motvind".

Bernadotte gifte sig med trädgårdsmästardottern - blev Mainaubo

Sture Olsson

Följ ämnen i artikeln