Magiskt fiske i turkost vatten

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2007-09-18

På jakt efter svärdfisk i Senegal

Fyrtiosju meter under ytan utanför Senegals kust drar sardinstimmen fram.

Bakom dem simmar en av världens magiska fiskar, svärdfisken blue marlin.

För två veckor sedan fångade de en som vägde 250 kilo – nu är det vår tur att prova djuphavsfiske.

Morgonbrisen har lagt sig. Klockan är nio och det har samlats ett gäng fiskesugna resenärer på stranden vid Hotel Espadon i Saly. Fiskeguiden fransmannen Gildas Richardeau, samlar ihop sina trupper inför dagens fisketurer.

– Låt er inte luras av att det är lugnt här inne på stranden. Där ute går vågorna tre meter höga säger Gildas Richardeau, blinkar med ena ögat och sätter fram en burk med åksjuketabletter på bordet.

Killgänget Ted Nyberg, Daniel Berg och Kim Olsson från Helsingborg och Stockholm tittar en lång stund på varandra och sväljer sedan motvilligt tabletterna. Inget ska stoppa fiskelyckan i dag.

Sex stora motorbåtar är framkörda och laddade med tjocka spön och det senaste bland fiskeutrustning. Det råder en förväntansfull, uppsluppen stämning i fiskesällskapet. För två veckor sedan fick de stornapp några mil här utanför: en blue marlin som vägde 250 kilo. Det snackas fortfarande om den besten. Gubbarna måttar med händerna och skakar på huvudet. Oj, oj, oj.

Våra guider ombord på båten är bröder och heter Abbdouzay och Adama Kandji. De ger full gas på de två motorerna på vardera 200 hästkrafter och det fullkomligt fräser skum runt båten. Vi får spjärna emot för att inte falla omkull och killgänget dränks i skummande vatten till brödernas illa dolda förtjusning.

Vi åker två timmar rätt ut från Senegals kust i det turkosa Atlantvattnet. Solskyddet åker på samtidigt som trollinglinorna halas ut. Levande bete är en förutsättning för att locka till sig havens snabbsimmande rovdjur. En svärdfisk kan simma så fort som 25 meter per sekund när den är på jakt. Ekolodet visar fyrtiosju meters djup. Nu ska vi hala upp minst 20 betessardiner innan vi kan börja trolla efter de stora marlinfiskarna.

– På djuphavsfisketurerna mellan juli och september är man garanterad en blue marlin på kroken, därefter drar fisken vidare mot ekvatorn och ersätts av tonfisk och svärdfisk, berättar Adama som guidar djuphavsfiske fem dagar i veckan.

Dagens flotta med sportfiskefantaster från Italien, Frankrike och Spanien har kontakt med oss via kommunikationsradion och guiderna tipsar

varandra om var sardinstimmen går. Finns det sardiner, finns det stora fiskar.

Men så enkelt är det inte i verkligheten.

Efter fyra timmars trollande känns det lönlöst att få upp någon fisk. I brist på aktivitet tar killarna ett dopp från motorbåten. Det är kul ända tills en av killarna börjar nynna på ledmotivet till filmen ”Hajen” och alla flyger upp i båten som skjutna ur kanoner.

Plötsligt bryts vattenlinjen av en nyfiken flock delfiner som närmar sig båten och betet halas hastigt in. Delfiner är heliga och dem vill man inte ha på kroken.

– Jag undrar om det kommer att bli något napp i dag, säger Kim Olsson från Helsingborg otåligt efter ännu en stund.

– Javisst. Inom tre timmar har vi en fisk på kroken, säger Abbdouzay utan att blinka, och gör oss uppmärksamma på en enorm vattenkaskad en kilometer från båten. En val är uppe och andas.

Från kommunikationsradion kan vi höra glada tillrop från en av båtarna som fått en svärdfisk på kroken.

Då sker det. Vattenytan börjar bete sig konstigt. Vågorna har lagt sig och vattnet fullkomligt vibrerar runt omkring oss. Vad är detta?

– Vi har kört in i ett sardinstim, upplyser Adama.

Plötsligt spänns linan i en snäv båge och där är den. En stor silverfärgad svärdfisk bryter vattenytan och vild aktivitet utbryter i båten. Kamerorna åker fram och vi snubblar över varandra. Plötsligt är det tjo och tjim.

– Vilken bjässe! skriker Daniel som håller i spöet.

Abbdouzay spänner ett kraftigt bälte runt Daniels midja för att han ska kunna hålla emot. Det är enorma krafter som sätter in nu när kampen har börjat. Daniel vinner den, efter tjugo minuter halar vi in en nästan två meter lång svärdfisk i båten.

– Oj oj, vilken otrolig adrenalinkick, säger Daniel och ser skakad men lycklig ut.

– Det är inte var dag som man drar in en så här stor fisk. Otroligt spännande. Jag har fiskat en hel del torsk i Öresund, men det här var ju något helt annat. Vilka krafter, säger han. Hela sällskapet blir uppspelta av fiskelyckan.

– De här tjugo minuterna var värt en hel dags väntan. Det här var häftigt, säger Ted som dokumenterade flitigt med kameran.

Den vita flaggan hissas i fören som betyder att fiskelyckan varit god. Tillbaka i Saly ska fisken vägas (40 kilo), bokföras, fotograferas av killgänget och levereras till den lokala restaurangen. Inget får förfaras. Gildas Richardeaus företag är med i ett ”catch and release”-program.

– Varje år tar vi upp 800 stora fiskar. 500 släpper vi i igen, för att inte skada stammen, säger han och fortsätter.

– Har man varit ute en gång och fått upp en fisk, måste man släppa i sin andra fångst om man åker ut en andra gång, det är våra regler, säger han och frågar:

– Såg ni valen därute? Den har varit här utanför i en månad med sin unge! Vi ser dem varje dag vi åker ut. Det är fantastiskt, säger han och ler.

Det gungar fortfarande under fötterna när vi trötta skiljs åt efter en hel dags äventyr ute på Atlanten. Nu väntar ett besök på den lokala fiskekrogen i Saly.

På menyn står det svärdfisk.

Följ ämnen i artikeln