Så väljer du kreditkort till semestern

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2018-05-14

Olika kreditkort ger olika fördelar på resan.

Att välja rätt kreditkort för semestern kan spara dig en hel del pengar.
Men det finns flera andra fördelar.
Så här ska du tänka när du bokar och betalar din resa i sommar.

Villkoren kan skilja ganska rejält mellan olika kreditkort. Det finns därför all anledning att kolla upp vad som gäller innan du spikar dina semesterplaner – korten kan lämpa sig olika väl för olika typer av aktiviteter.

När du bokar flygresan är det smart att göra det med kreditkort. Då får du ofta en reseförsäkring som i vissa fall är mer förmånlig än den som ingår i hemförsäkringen. Passa också på att kolla efter vilket avbokningsskydd som kortet ger.

Bonus på flyg

Om du vet med dig att du flyger ofta med samma flygbolag kan det dessutom finnas kort som ger förmånliga bonusar.

– Jag vill gärna ha poäng när jag bokar, och använder då kortet från det bolag jag åker med. Här finns till exempel SAS Eurobonus och Norwegian Reward, säger Olof Norlander, vd på kortjämförelsesajten kortio.se.

Två viktiga aspekter när det gäller val av resekort är valutapåslag och uttagsavgift. Många kort har uttagsavgifter på uppåt 4 procent, med minimibelopp på ibland 50 kronor per uttag. Att lägga på 2 procent för alla utlandsköp i form av valutapåslag är inte heller ovanligt.

– Om man betalar hotell och handlar mycket utomlands är det ganska trevligt att slippa betala 2 procent extra, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Kolla avgifterna

För en familj som spenderar 30 000 kronor på semestern, och gör fem-tio bankomatuttag, kan ”fel” kort innebära omkring 1 000 kronor i extra utgifter.

Alla lägger dock inte så mycket pengar på semestern, och avgifterna behöver inte vara något att stressa upp sig över, säger Christina Söderberg.

– Men om man har mer än ett kort kan det vara värt att kolla upp villkoren, och välja det med lägst avgifter.

Om du planerar att hyra bil på semestern kan det löna sig att snegla på ett kort med självriskreducering.

– Då slipper du betala försäkringen som hyrbilsfirmorna erbjuder. Den kan ofta kosta lika mycket som bilhyran, säger Olof Norlander.

Betala i tid

Att utrusta sig med ett eller flera kreditkort ger alltså flera fördelar. Men det gäller att använda dem med omsorg, och att alltid betala fakturan inom den räntefria tiden (som brukar ligga på 50–60 dagar).

– Det är farligt att tro att maxkrediten på 100 000 kronor är ens egna pengar. Så är det inte. Kreditkort är en jättebra tjänst, men betala i tid. Annars blir det dyrt, säger Olof Norlander.

– Det kan handla om uppemot 20 procents ränta. Det är jättefarligt och något man ska vara uppmärksam på, säger Christina Söderberg.