Så hyr du stuga på Västkusten

Uppdaterad 2020-10-09 | Publicerad 2020-04-09

Salta bad, skärgårdsidyll, öar, sevärdheter och kala klippor. Svenska Västkusten har mycket att erbjuda den som vill hyra stuga i sommar.

– Det är en extremt populär region, även för utländska turister, säger experten Lena Börtin.

 Västkusten har en av världen vackraste skärgårdar, enligt Lena Börtin.

I Bohuslän hittar man ett glittrande hav och varma klippor, i Halland vackra sandstränder. Västkusten (eller Bästkusten som det också kallas) passar i stort sett alla.

Det säger Lena Börtin som arbetar för sajten Stugsommar.se.

– Västkusten har en av världen vackraste skärgårdar, det finns fantastisk mat, natur och dessutom närhet till Göteborg om man också är intresserad av stad, säger hon.

Hur hyr man stuga på Västkusten?

Västkusten har många fina sommarhus, skärdgårdshus och stugor i naturskön miljö och vackert läge. Några har utomhuspool medan andra har bastu, bubbelpool eller badtunna.

För att hyra någon av dessa kan man gå in på olika stughyrningssajter och välja den region man är intresserad av.

– Där får du också kryssa i om du har speciella önskemål på faciliteter eller läge, och så kan du välja mellan de alla olika alternativ som dyker upp, säger Lena Börtin.

Många utländska turister bokar ofta stuga redan ett år i förväg, så desto tidigare du bokar – desto större chans att knipa drömboendet.

– En del stugor är redan fullbokade men det finns fortfarande många kvar att boka. Sedan är ju situationen lite speciell i år med tanke på coronaviruset.

Vad ska man tänka på?

Innan du bokar, tänk då på vad som är viktigt för just dig. Är det kanske ett krav att att:

  • Det finns wifi.
  • Det är nära till restauranger, badplats, hav och så vidare.
  • Det finns tillräckligt med sängar och sovrum.
  • Det ingår sänglinnen och flyttstädning. I de flesta stugor ingår inte detta utan det är något man måste förbeställa innan man kommer dit.

– Det allra viktigaste är att läsa beskrivningen noga så att det inte kommer som en överraskning att det exempelvis är fem kilometer till mataffären, säger Lena Börtin.

Hur mycket kostar det att hyra stuga på Västkusten?

Enligt Lena Börtin finns det stugor för alla plånböcker på Västkusten.

– I juli finns det till exempel stugor från 4500 kronor i veckan och uppåt, säger hon.

När är bästa tiden att hyra stuga på Västkusten?

Högsäsongen är juli och augusti, men enligt Lena Börtin är det en annan månad som verkligen tar fram det allra bästa från Västkusten.

– Juni är en fantastiskt månad att välja. Priserna är lägre, det är mindre turister och även naturen som står i full blom då är extremt vacker, säger hon.

Det finns mängder av vackra vandringsleder på Västkusten.

Tips på aktiviteter:

Förutom att njuta av solen och havet finns det flera andra saker man kan hitta på Västkusten. Här är Lena Börtins favoriter:

  • Vandring

Det finns mängder av vackra vandringsleder i Bohuslän, bland annat Bohusleden som går genom Svartedalen.

Svartedalen är ett sjörikt urbergslandskap som förknippas med en rad olika aktiviteter som friluftsliv, sportfiske, vandring, bad, svamp- och bärplockning, orientering med mera, säger Lena Börtin.

Man kan också vandra runt vackra Marstrand – en av Sveriges främsta sommardestinationer.

– Marstrand bjuder på fantastisk natur och pittoreska vyer, men också spännande kulturmiljöer, ett gediget evenemangsschema under högsäsongen och perfekta seglingsförutsättningar.

  • Årlig konstutställning i Pilane Tjörn

Är du ute efter lite kultur på semester kan du besöka konstutställningen Pilane på Tjörn. Mitt i det bohuslänska kulturlandskapet med spår från stenåldern och med betande får arrangeras varje sommar en skulpturutställning med världsledande konstnärer.

– Det här är en en spännande och annorlunda konstupplevelse för alla, både stora och små, säger Börtin.

  • Klädesholmen

Klädesholmen är ön som andas, lever och levererar sill. Här finns sillfabrik, sillmuseum och restaurangen Salt & Sill.

Ön ligger endast en timmes bilfärd från Göteborg och består av trånga gränder, med tät bebyggelse av pittoreska skärgårdshus som kantas av vita trästaket och buskrosor.

– Dessutom koras här årets sill på Sillens dag varje år.

  • Nordiska Akvarellmuseet

Hit kan du komma för att se se utställningar från hela världen, lyssna på intressanta föredrag, avnjuta en konsert, själv prova på att måla akvarell och äta vällagad mat.

  • Paddla kajak

Orörda nationalparker, mysiga sjöbodar, vilda vatten och spegelblanka kanaler. På Västkusten kan du paddla kajak från Göteborgs skärgård i söder till Kosteröarna i norr.

Här kan du läsa mer om de vackra kustlinjerna att utforska från kajaken.

  • Sundsby säteri

På Sundsby säteri på Tjörn finns mycket att upptäcka, både inom natur och kultur. Här finns en spännande och intressant historia med flera naturstigar och ett vackert parklandskap.

– Här finns också en utställning om Margareta Huitfeldt och säteriets historia, mysiga kaffer, gårdsbutiker och mycket mer.

  • Havets hus i Lysekil

Havets hus är ett akvarium som ligger i centrala Lysekil. Här omges man av 40 olika akvarier med färskt havsvatten.

– Man kan känna på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor och se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet.

  • Långgrunda bad i Ugglarp

Stranden Ugglarp är en av Västkustens mest långgrunda strand. Här värms vattnet upp som i en badbalja med mjuk sandbotten.

– Det här känns lite som en undanskymd pärla. Stranden är inbäddad i en bukt mellan klippor, söder om Falkenberg.

  • Orust

Sveriges tredje största ö är en riktig skärgårdsidyll som bjuder på allt det som man förväntar sig av Västkusten: restauranger vid havet, sjöbodar, badklippor och musikevenemang.

– Varför inte uppleva ön till fots? Pilgrimsleden tar dig förbi ställen som Stillingsön, Ålgårdshamn och utsiktsplatsen Svens Altare, säger Börtin.

Turistrådet Västsveriges hemsida kan du läsa mer om vad Västkusten har att erbjuda i sommar.