Skottland vill införa turistskatt

Antalet turister har ökat markant

avJenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Gröna vidder, höga berg och skummande hav vid klippor. Skotska höglandet har allt och lite till. Men antalet turister har ökat markant och nu vill myndigheterna införa en särskild turistskatt för att undvika massturism och förbättra upplevelsen av regionen.

Skotska höglandet med sitt dramatiska och varierande landskap lockar massor med turister som vill njuta av naturen och kulturen. Man räknar med att sex och en halv miljon turister besöker området varje år.

Men även om regionen lever gott på turistindustrin så bidrar den även till att slita hårt på turistfaciliteter och naturen. Den föreslagna turistskatten skulle vara en bra hjälp till att förbättra infrastrukturen, bygga fler offentliga toaletter och parkeringar, rapporterar The Independent. Men det har samtidigt framförts kritik mot förslaget om en extra skatt för turister.

Kräver försiktighet

– Turismen är väldigt viktig för Höglandet och bidrar till 16 000 arbetstillfällen i regionen och lockar miljoner besökare varje år. Att säkerställa att landets turistindustri är hållbar kräver försiktighet och samtidigt som vi välkomnar Highland Council’s önskan att investera i faciliteter för att förbättra turisternas upplevelser, är vi medvetna om turistindustrins oro över att en turistskatt skulle kunna dämpa tillväxten och påverkar jobben, säger Chris Taylor, chef över VisitScotland till The Independent.

Nästa vecka röstar man om förslaget som kan komma att träda i kraft nästa år.

Foto: Getty
Massturismen sliter på både natur och faciliteter i Skotska höglandet.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM RESA