Här är vägen som är Sveriges vildaste

Fjällvandra på fyra hjul

Publicerad 2019-08-02

Kan en väg vara en turistattraktion? Jo, denna är i alla fall det. Vildmarksvägen i Jämtland och Lappland har mycket att ge. Fjällvandra med bil, besök vattenfall och grottor, eller se hur en samisk kyrkstad ser ut.

Vildmarksvägen går som en krokig cirkel i Jämtland och Lappland.

Från Strömsund, över fjället Stekenjokk, vidare till Vilhelmina och sedan tillbaka till Strömsund. Vildmarksvägen går lite som en krokig cirkel över Jämtland och Lappland. 500 kilometer lång är vägen som är bland Sveriges högst belägna och som går igenom landets björntätaste område. Så ta bilen och fjällvandra, titta på vattenfall, upplev samisk kultur och gå in i grottor.

Sveriges Grand Canyon

Den första sträckan av Vildmarksvägen går mot Gäddede längs med Ströms Vattudal. Intill vägen ligger flera stora och små vattendrag och till slut kommer du fram till Sveriges Grand Canyon: Hällingsåfallet. Vattenfallet är 42 meter högt och ligger i Hällingsån, som sedan forsar ner genom Sveriges längsta kanjon, 800 meter lång. Den som vågar kan ta sig ner i kanjonen i sällskap av en guide.

Landets längsta grotta

Inte allt för långt från Hällingsåfallet ligget Korallgrottan, som med sina sex kilometer är Sveriges längsta grotta. Innan 1985 var grottan oupptäckt och än i dag har man inte utforskat hela grottan, som har bildats av den kalksten som går genom berggrunden. När vatten har sipprat genom sprickor i kalkstenen har grottor bildats, och de övre delarna har torrlags medan de lägre bitarna är under vatten. Det finns fyra ingångar till grottan och det går att ta sig in i djupet och mörkret, men det krävs att man har med sig en guide. Vad tror du, skulle du vilja ta på dig hjälm och pannlampa för att titta på alla stalaktiter som har bildats i grottorna under tusentals år?

Fjällvandra med bil

Den kanske kändaste destinationen på Vildmarksvägen går över Stekenjokkplatån som ligger bara några kilometer från den norska gränsen, mellan Leipikvattnet i Jämtland och Klimpfjäll i Lappland. Att ta sig över där är som att fjällvandra fast med bil! Vägen över fjället är stängd från oktober till juni på grund av stora snömängder, och när vägen är öppen är det vanligt att det ligger mycket snö vid sidan av vägen, ibland flera meter. Om du inte nöjer dig med att åka bil och titta ut över fjället kan du åka skidor på platsen fram till midsommar, eller försöka se en ren. Vägen går över ett kalfjäll och den byggdes under 60-talet för att transportera saker till Stekenjokks koppargruva, som är nedlagd sedan 1989.

Renar och renskötsel är en del av naturupplevelsen i Stekenjokk.

Upptäck samisk kultur

Längs Vildmarksvägen finns två platser där samer har samlats sedan förhistorisk tid: Ankarede och Fatmomakke. Den förstnämnda ligger vid stora Blåsjön. Där arrangeras årligen en julmarknad i december, samt ett stort midsommarfirande vid kyrkan och kåtorna som funnits på platsen sedan 1800-talet om inte längre. Fatmomakke är en kyrkstad vid Kultsjön som haft en stor betydelse som samisk mötesplats sedan 1700-talet, och är det än i dag. Byggnaderna från 1700, 1800 och 1900-talen består av kåtor och stugor, och så finns där en kyrka. Platsen går att ta sig till med bil och det finns stugor att hyra på sommaren, en kiosk och ett café.

Upplev natur och kultur

Det finns mycket att göra längst med Vildmarksvägen. För den aktive kanske det passar att åka kanot på någon av de sjöar som finns vid vägen, eller kanske åka skidor? Den som gillar naturen kan med fördel gå på en guidad tur för att se de djur som finns i området, som lodjur, bäver och björn. Vill du njuta av lugnet kan du bara vandra i skogarna, kanske hittar du svamp eller bär att plocka. Och till sist finns det saker att hitta på även när det är regnigt och kallt, som museer, gårdsbutiker och konsthantverkare längs vägen.

Ät, drick och sov

Trots att Vildmarksvägen är just vild så finns det en del stugor, hotell och campingplatser längs vägen, om du inte vill utnyttja allemansrätten och sova i naturen. Och du behöver inte heller gå hungrig eller törstig längst vägen, för det finns flera platser där du kan smaka på lokala maträtter. Vägen går även genom några tätorter: Strömsund, Gäddede, Vilhelmina, Dorotea och Hoting, där det finns lite fler alternativ att välja bland.

Vildmarksvägen är en av de högst belägna vägarna i Sverige.