Ta med alkohol från utlandsresan – här är allt du behöver veta

Ett av de svenskaste sätten att köpa alkohol på

Publicerad 2018-12-03

Efter Systembolaget är det vanligast att köpa alkohol i handeln utomlands.

Att köpa alkohol under en utlandsresa är ett av svenskarnas vanligaste sätt att köpa alkohol. Men hur mycket får man ta med utan att fastna i tullen? Vi har svaret.

År av strikt alkoholpolitik med höga kostnader och begränsad tillgänglighet har gjort svensken till en av de mindre alkoholkonsumenterna i Europa. Här dricker vi i snitt nio liter ren alkohol om året – eller närmare 350 öl eller 92 liter vin.

Bortsett från Systembolaget köper svenskar oftast sin alkohol i samband med en utlandsresa, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Men hur mycket får man ta in egentligen?

230 liter – inom EU

Så länge du reser inom EU och kan bevisa att drycken är för privat bruk är reglerna något generösa. Helt utan extra kostnad kan du ta med dig 110 liter öl, 90 liter vin (varav max 60 liter mousserande, 20 liter starkvin och tio liter sprit.

Skulle du överstiga mängden blir du inte automatiskt debiterad en avgift, men tullen kan komma att konfiskera varorna för utredning.

När du däremot reser utanför EU och hem till Sverige är reglerna mycket striktare. Då får du ta med dig fyra liter icke-mousserande vin och 16 liter starköl. Upp till kan du ta med en liter sprit eller två liter starkvin (inklusive mousserande vin). Referensmängden gäller per person.

Kostnader

Om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden från ett land utanför EU, måste du betala tull och moms samt eventuell skatt. Alkoholen ska anmälas till Tullverket genom att deklarera varorna i samband med att du passerar gränsen.

Priserna:

  • Spritdryck, tull 4 kr/liter, skatt 262 kr/liter
  • Starkvin, tull 2 kr/liter, skatt 81 kr/liter
  • Vin, tull 1 kr/liter, skatt 36 kr/liter
  • Starköl, tull 3 kr/liter, skatt 20 kr/liter

Bra att veta:

  • Du måste vara 20 år fyllda för att ta med alkohol in i Sverige, oavsett hur lagen ser ut i landet du besökt.
  • För att ta med alkohol till Sverige avgiftsfritt måste du, som är bosatt i Sverige, ha varit utomlands i minst 20 timmar.
  • För att ta med alkohol utöver den avgiftsfria mängden från ett område utanför EU:s skatteområde, som Åland och Kanarieöarna, betalar du endast svensk alkoholskatt.
  • När du reser på Östersjön avgörs reglerna utifrån huruvida färjan går via Åland eller inte.
  • Om du inte kan bevisa att alkoholen, oavsett om mängden är avgiftsfri eller inte, är för privatbruk kan du komma att misstänkas för smuggling och bli ifråntagen alkoholen. Du får inte köpa med dig alkohol till en granne eller vän, eller säljare den vidare.
  • Om du mellanlandar under din resa är det klokast att köpa alkohol i det senare landet för att undvika flera avgifter och skatter. Spara alltid kvitto.

Källor: