Tre, två, ett, rymden nästa(n)!

Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2010-03-02

Raket-turista gratis i Franska Guyana

Rymdsemester är dyrt – en rakettur kostar runt en och en halv miljon kronor.

Men det finns billigare alternativ. Som att kika in i rymdbasens kontrollrum, besöka startplattan och vara med om en riktig uppskjutning. Helt gratis.

Det är bara ett problem.

Den franska rymdbasen ligger i Sydamerika.

Europas rymdbas ligger i Franska Guyana strax norr om Amazonflodens utlopp. Politiskt och ekonomiskt är du i Frankrike. Geografiskt och kulturellt i Sydamerika. Landets yta är stort som Portugal, men med färre än 200 000 invånare längs kusten. Resten är djungel. Väglös urskog. Du är i EU och betalar med euro, fastän i tropikerna.

Perfekt, sa fransmannen

En perfekt plats för en rymdbas ansåg fransmännen när de beslöt att slå hål i det amerikanska rymdmonopolet i väst på 1960-talet. Läget stabilt: inga politiska uppror, inga orkaner, inga jordbävningar. Närheten till havet betydde att man kunde skjuta iväg raketer i två väderstreck, utan att folk riskerade att få eventuella vrakdelar i huvudet.

Och framför allt låg det vid ekvatorn. Här kunde man alltså dra maximal nytta av jordens rotationshastighet. Raketerna skulle få naturlig hjälp att slungas ut ur atmosfären.

Svenska flaggan i topp

Frankrike blev trea i världen att skicka upp satelliter. Den första franska satelliten hette Asterix och vägde 42 kilo. Dagens jumboraket Ariane 5 tar tio ton last. I år kan man dessutom erbjuda den mindre raketen Vega och därtill är ryssarna på plats med sin berömda Soyuz-raket. Ett samarbete som skulle ha varit en politisk omöjlighet när första Europaraketen premiärlyfte för 30 år sedan.

Den franska raketbasen hälftenägs av tio andra europeiska länder inom den europeiska rymdorganisationen ESA och den svenska flaggan syns därför alltid på raketkroppen.

– Vi är 1500 personer som jobbar här. I princip alla ifrån Frankrike. Vissa stannar bara i några månader, andra i några år. Livet här blir ganska isolerat, berättar vår guide Sonia Cippe.

Det mesta i lasten handlar om telekommunikation. I oktober placerade exempelvis norska Telenor ut satelliten Thor 6 i omloppsbana. Prislappen för en Ariane 5-uppskjutning ligger kring 120 miljoner euro, exklusive kostnader för raketens konstruktion.

Fyra minuters tyngdlöshet

Närmare rymdäventyret än så här kommer du inte som turist.

Såvida du inte är stenrik och tycker att 1,5 miljoner kronor är väl spenderat för två och en halv timmas flygning med fyra futtiga minuter av tyngdlöshet. Den brittiska flygfanatikern Richard Bransons rymdskyttel Virgin Galactic beräknas lyfta från Arizona i USA under 2011 – han har redan ett antal bokningar.

Blir projektet en succé kanske vi även får rymdflyg från Kiruna.

Bli guidad – gratis

Rymdturismen i Franska Guyana är helt gratis. Du behöver bara boka tid och visa legitimation för att hänga med på sightseeing. Du får se det mesta och fotografera allt. Bara byggnaden där farkosten monteras och tankas med flera högexplosiva bränslen är stängd för besökare.

Du får till och med kika in i kontrollbunkern som ligger närmast avskjutningsrampen och där slås du av två ting. Det ena är att samtliga byggnader på rymdbasen ser ut som vilka trista industrihangarer som helst. Det andra är att vissa datorprylar påminner gamla Atari-spel.

Förklaringen är att du befinner dig bland tekniker bara intresserade av funktion. Form och finess utan teknisk betydelse är ovidkommande.

Dessutom är det ingen som trycker på någon röd knapp när raketen ska iväg. Den skjuter iväg sig själv.

Kostar 1,5 miljoner – 300 vill åka med

Virgin Galactic.

300 personer i världen, inklusive en svensk, har redan köpt förtur till rymden.

Men det kostar – en och en halv miljon kronor närmare bestämt. Och vi befinner oss på tröskeln till det som kallas rymdcharter. Redan nästa år börjar Virgin Galactic rymdflyga från Spaceport America i Mojaveöknen mellan Los Angeles och Las Vegas.

Klimatpåverkan har man också räknat på. En rymdtur kommer att kunna jämställas med en vanlig flygtur mellan New York och Los Angeles.

Åka hit

Flyg Stockholm–Cayenne från cirka 9500 kr t/r med Air France via Paris.

Sök flyg och hotell i Destinations bokningstjänst

Följ ämnen i artikeln