Så semestrar vi i Sverige

Alla våra bästa tips för dig som vill semestra i Sverige

avJenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
Vi svenskar älskar att semestra i Sverige.

Fjäll, skogar, ängar, hav och öppna landskap – vi svenskar älskar att semestra i vårt eget land.
Antalet resor vi gör inom Sverige är mer än dubbelt så många jämfört med utlandsresorna.

Det finns inget härligare än svensk sommar brukar det heta. Och när vädergudarna är på vår sida och solen gassar över landet så går vi man ur huset för att njuta av allt som naturen har att bjuda på. Faktum är att vi förra året gjorde 28 miljoner semesterresor inom Sveriges gränser enligt Resebarometern som varje år mäter våra resvanor. Det är två och en halv gånger så många jämfört med utlandsresorna.

Vackert väder

Maj månad rivstartade med vackert väder i nästan hela landet och den metreologiska sommaren avancerade långt upp i Norrland flera veckor för tidigt enligt SMHI. Det har lett till att många semesterfirare planerar utflykter och resor i Sverige i sommar.

I början av maj öppnade de flesta av landets nöjesparker. Karuseller, berg- och dalbanor och vattenland lockar hundratusentalsbesökare varje säsong och är ett säkert sommartecken.

Fina campingplatser

Att campa är ett populärt sätt att semestra och upptäcka Sverige. Det finns riktigt bra campingplatser i hela landet, varav Böda Sand på Öland, Pite Havsbad och Gustavsvik är några av de som fått högsta betyg hos camping.se i år. De flesta tar med husvagnen eller tältar, men intresset för att köpa eller hyra husbil ökar stort.

– Fler campingar skapar unika platser inne på sina campingar för husbilar, så kallade husbilsplatser för att möta husbilsturisternas önskemål, säger Martin Funevall på husbil.se.

Många vill vandra

Enligt resebyrån Ticket väljer allt fler resenärer en aktiv semester. Ledigheten handlar om att röra på sig och att upptäcka spännande saker på resan. Enligt Resebarometern är det främst vandring som lockar. STF (Svenska turistföreningen) märkte ett ökat intresse redan för några år sedan. I dag når intresset för vandring knappt några gränser. En trendunderökning från STF och Sifo visar att hela 40 procent av svenskarna angav vandring som orsaken till att de reser inom Sverige.

– Det märks nu att det är många som aldrig vandrat tidigare som fått upp ögonen för det här och det är fler yngre människor som vill vandra, säger Lina Eklund, pr-specialist på Resia.

Sugen på mer resetips för en semester i Sverige?

Besöka en nöjespark under semestern? Här är årets nyheter:

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM RESA