De fyndar spriten i Tyskland

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2007-12-17

Båten går till svenskarnas shoppingparadis

PUTTGARDEN. Den billiga spriten lockar svenskar att shoppa i Tyskland. Men det handlar inte bara om att bunkra öl till jul — det är också ett sätt att umgås.

Söndag tog en tur till Nordtyskland och den blomstrande gränshandeln.

Det danska böljande landskapet ser ut ungefär som Skåne – men ändå inte. Det är ännu färre träd och på något vis känns det ett par grader varmare i luften så fort Öresundsbron är passerad. Vi åker förbi ett fält med gula blommor. Raps, säger fotografen tvärsäkert, men är det möjligt nu när julen snart står för dörren?

Extra fjädring

En Volvo 745 susar förbi. Bilen ser märklig ut, vi ska se flera av samma slag. Bakpartiet är förhöjt, en speciallösning med extra fjädring som klarar tung last. Antalet liter alkohol som går att föra in lagligt i Sverige är inte längre en begränsning för de flesta eftersom volymen är så stor. Istället stoppar polis och tull de som kör med trafikfarligt sprängfulla fordon. Det är inget problem för proffsen, men för den som dras med av låga priser utan att ha rätt transportmedel för 50 flak öl kan det sluta illa.

– Titta på den där, hela vins-ten kommer att gå till böter och till att reparera kärran, säger busschauffören Stickan och pekar på en bil.

Inköpslistor

Däcken är platta och underredet slår nästan i marken när föraren försiktigt backar ut från sin parkering vid Border shop i Puttgarden. Det är blåsigt och kallt. Folk med tomma kundvagnar på väg in i varuhuset kikar förväntansfullt i kataloger och på inköpslistor. Några timmar senare kommer de ut med sina vagnar lastade som dromedarer.

Det är lätt att ha förutfattade meningar. Alla känner väl någon som storhandlat i Tyskland inför bröllop eller examen. Men vem är det som åker flera gånger om året?

– Precis vem som helst, säger Stickan och tillägger:

– Det finns faktiskt ganska många som inte handlar några mängder. De åker med grannarna, sitter och tjatar på bussen, äter middag på båten och tar en öl och en nubbe.

Stickan bedömer att de av hans passagerare som är i 40-årsåldern oftast är intresserade av att köpa billig sprit. De som är 20 år äldre åker för upplevelsens skull. Kanske handlar de några flaskor och en chokladask, men det är mest för att täcka reseutgifterna. Men ungdomarna då? Är det inte ett himla liv i bussen när överförfriskade 20-åringar ska åka hem till Rydaholm, Kalmar eller Hörby?

– Icke, vi har i princip inga problem av det slaget. Medelåldern är hög. Familjer och pensionärer åker, nästan inga gymnasister, säger Stickan.

Billigt nöje

Minisemester, kallar någon det. Att tura, ta båten och äta en god middag, mellan till exempel Malmö och Köpenhamn, var länge ett billigt nöje. Nu har färjorna slutat att gå. Att i stället tura med buss är ett alternativ. Dessutom ingår ju 45 minuter med båt. Ett äldre par säger att det är dyrt att åka utomlands. För dem är detta en chans att, från utgångspunkten i Nässjö, under en dag se Skåne, Danmark och faktiskt också Tyskland. Puttgarden är ju mer än bara billig sprit.

– Det är en fantastiskt fin gammal stad. Vi åker alltid in och tar en wienerschnitzel, säger Anders Bengtsson.

Familjen Bengtsson brukar åka två gånger varje år. De startar vid femtiden i Halmstad med sin husbil. Pappa Anders kör och får bredda mackor framskickade så att antalet pauser kan minimeras till de absolut nödvändigaste. Som hängiven whiskeyälskare konstaterar han att bara den fina single malt som han kommit över, till under halva priset jämfört med hemma, motiverar resan ekonomiskt.

– I dag har vi handlat lite extra inför julen. Öl, champagne till nyår, lite presenter. Nu ska ungarna få köpa så mycket godis de vill, i alla fall nästan, säger Carina Bengtsson.

Ingen stress

Carina Bengtsson försvinner bland hyllorna efter att ha delat med sig av några whiskeytips. Liksom nästan alla som rör sig i det fyra våningar stora

varuhuset förflyttar de sig långsamt. Ljudnivån är låg, vi slipper bakgrundsmusik och när det uppstår smärre trafikstockningar närmare utgången hörs ”undskyld”, ”ursäkta” eller ”enschuldigung” – ofta följt av ett leende. Svenskt gemyt, danskt hygge och tysk världsvana firar triumfer.

Inte ens när färjan närmar sig orkar folk stressa, nästa båt kommer ju om en kvart, som en man säger på bred skånska.

På väg tillbaka över blygrå vågor sjunker vi ned vid ett fönsterbord. Serveringspersonalen jobbar så att svetten lackar. Ljudet från spelmaskinerna hörs avlägset och cigarettröken är påtaglig trots eventuella förbud. Plötsligt står det klart vad som lockar med en shoppingtur till Tyskland. Visst är spriten billig, men det är att tiden till synes har stannat ombord på färjorna som gör resan till något extra. Vingummin, Tuborg, holländsk drop och spätta med remouladsås smakar likadant i dag som för 15, 20 eller 40 år sedan.

Följ ämnen i artikeln